Ugrás a tartalomra

Ha a helyzet nem változik, mindössze hat háziorvossal indul az ügyeleti rendszer vármegyénkben

minap.hu - Index
Utoljára módosítva
2023. március 24. péntek 18:23
Eddig csupán hat háziorvos írta alá az ügyeleti szerződést Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében – tudta meg az Index az Országos Mentőszolgálattól. A KSH adatai alapján mindez azt jelenti, hogy a szakemberek kevesebb mint két százaléka bólintott rá az új ügyeleti struktúrára.
Fotó: Internet (illusztráció)

Mint arról korábban hírt adtunk, április 1-től, az országban negyedikként Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében élesedik az új ügyeleti rendszer. Egy héttel a borsodi átállás előtt arról kérdezte az Index az ellátás megszervezéséért felelős Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy hol tartanak az előkészületek. Válaszukban azt írták: „gondos előkészítő munka zajlott és zajlik, ami a szükséges személyi és tárgyi feltételek kialakítását biztosítja.” 

Arra a kérdésre, hogy a gyakorlatban ez mit jelent, azt felelték, hogy március 20-ig bezárólag hat háziorvossal kötöttek szerződést, hozzátették ugyanakkor, hogy további ötven szerződéskötés még folyamatban van.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 311 háziorvos praktizál Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, így ez azt jelenti, hogy a területen dolgozó szakemberek kevesebb mint két százaléka szerződött eddig. Arról, hogy hol tart a folyamat a házi gyermekorvosoknál, a lap nem kapott tájékoztatást, így könnyen lehet, hogy közülük még senki nem írt alá.

Az OMSZ hangsúlyozta, hogy a tapasztalatok továbbra is azt mutatják, hogy a hétköznap délután 4 és este 10 óra, valamint hétvégén reggel 8 és délután 2 óra közötti időszakokban jelentkező betegek enyhébb panaszokkal, háziorvosi ellátást igénylő problémákkal – 7-es fokozatú súlyossági skálán 0, 1, 2, 3 szintű kórképekkel – fordulnak az ügyelethez „így ellátásukra a háziorvosok a legalkalmasabbak”.
„Bízunk benne, hogy az eddig távol maradt háziorvosok is mielőbb bekapcsolódnak az ellátásba annak érdekében, hogy az ügyeleti rendszer zavartalanul működhessen” – emelte ki a mentőszolgálat.

Az OMSZ-nél emlékeztettek, hogy az ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is az 1830 lesz, ahol a beteg szakszerű tanácsot kaphat. Amennyiben ez nem elég, a diszpécser sürgősségi ügyeleti autót vagy mentőt küld a páciens tartózkodási helyére, függetlenül attól, hogy épp mely településen van. 
Válaszukban kitértek arra is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye tíz pontján úgynevezett „vegyes ügyeletek” működnek majd, ahol felnőttek és gyermekek is ellátást kaphatnak. Azok számára, akik személyesen keresnék fel az ügyeletet, erre a vármegye nyolc pontján éjszaka és hétvégén is lesz lehetőség. Gyermekek számára a járási ügyeleti pontok mellett a kórházi központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll – írták.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!