Ugrás a tartalomra

Háromszor nyert magyar bajnokságot Diósgyőrnek - Fazekas Miklóst köszöntötték

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. december 07. csütörtök 13:58
Az egykori középtávfutó magyar bajnok betöltötte a 90. életévét, ebből az alkalomból köszöntötte őt az önkormányzat és a város közössége nevében Szopkó Tibor alpolgármester.
Fotók: Juhász Ákos

Fazekas Miklós egykori középtávfutó magyar bajnok, válogatott atléta, majd edző, sportvezető, tanár Putnokon született 1933-ban, egy 11 gyermekes földművelő család kilencedik gyermekeként. Szent István utcai lakásukban látogatta meg Szomorné Takács Tünde, a polgármesteri hivatal lakosságszolgálati főosztályának csoportvezetője, hogy a hivatal dolgozóinak nevében köszöntse a jeles alkalomból. Szopkó Tibor alpolgármester pedig virággal és ajándékkal érkezett, hogy sok boldogságot és jó egészséget kívánjon az ünnepeltnek, aki Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával ellátott emléklapot is átvehetett.

- Ötven éve vagyunk házasok, és ötven éve élünk ebben a lakásban - vezette körbe stábunkat az ünnepelt felesége, Fazekas Miklósné, aki szintén évtizedekig a sport területén mozgott: testnevelés szaktanácsadó és a Megyei Diáksport Tanács elnöke is volt hosszú évekig.

Férje sportpályafutása a katonai évek alatt indult, amikor egy versenyen megszorongatta a nyolcszoros világcsúcstartó, 31-szeres magyar bajnok Iharos Sándort. Itt figyelt fel rá a szakma. Kitartó munkával tizenöt évig sikerült az élvonalban maradnia. Fazekas Miklós háromszor nyert magyar bajnokságot Diósgyőrnek háromezer méteres akadályfutásban, tizenötször vett részt felnőtt válogatott viadalon, szerepelt Európa-bajnokságon és az Európa-kupában is.

- Egy igazi küzdő típus, hamar élvonalbeli atléta lett. Élete volt a sport - fogalmazott felesége.

Sportkarrierje mellett tizenkilenc évig dolgozott a Lenin Kohászati Művekben, és elvégezte a Testnevelési Főiskolát Budapesten. Ezt követően a DVTK atlétikai szakosztályában edző, vezetőedző volt, majd 1985-92. között a klub szakmai elnökhelyettesi pozícióját töltötte be. 1979-től 1984-ig a Megyei Atlétikai szövetség elnöki tisztét is ellátta. 1994-től megválasztották a Diósgyőri Sportclubok Szövetségének elnökévé, de volt a városi önkormányzat sportalbizottságának tagja is. 1992-től a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában testnevelést tanított. Elmondása szerint mind a mai napig rengeteg egykori tanítványa keresi őt telefonon - most név- és születésnapja miatt is sokan köszöntötték.

Fazekas Miklósnak négy gyermeke született, öt unokája van, és szeptembertől már dédunokával is büszkélkedhet a család.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!