Hát mennyiért nyalunk idén?! – durván drágulhat az egyik kedvenc édességünk
A cukrászdák helyzetéről a Kisalföld készített körképet. Kiderült, hogy a tavaly tapasztalt 550 forintos átlagos fagylaltár akár 100 forinttal is drágulhat a szezonkezdésre.
A vállalkozók azzal indokolják már most a várható drágulást, hogy megemelkedtek a költségeik, illetve szeretnék növelni a dolgozóik bérét is. Az alapanyaggyártók drágábban adják a termékeiket, köztük a vajat, a tejet és a csokoládét. Mindezek mellett fizetniük kell az elszabadult közüzemi díjakat, a számláikat, bérleti díjakat is.
Azt is tapasztalják egyébként a tulajdonosok, hogy bár visszajárnak a törzsvendégeik, de már nem naponta, hanem jó esetben is csak hetente. És akkor sem rogyásig pakoltatják a tölcséreket, hanem egy-két gombóccal beérik.
Egy másik helyen azt mondták, hogy nem szeretnék drasztikusan emelni az árakat, mindenesetre először a tavalyi 550 forintos áron kínálják majd a fagyit, ez később fog emelkedni 600-650 forintra.
– Egy éve emeltem utoljára árakat, ami a nyersanyagok árának növekedése miatt vált szükségessé. Sajnos azóta tovább drágult a liszt, a tej, az olaj és egyéb szükséges termékek, viszont a sütemények, torták árában ezt nem tudjuk érvényesíteni, mert elvesztenénk a vásárlókat – hangsúlyozta Tukovics Antal cukrász, aki szerint egyébként is jelentősen átalakultak a fogyasztói szokások: a covid óta jelentősen, 60-70 százalékkal csökkent a forgalom.