Ugrás a tartalomra

Játék a kastéllyal

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. március 26. vasárnap 11:49
A turisztikai szezon kezdete előtt váratlanul felfüggesztették az edelényi kastély látogathatóságát. A bezárás híre helyben riadalmat, régiós és országos szinten pedig felháborodást váltott ki. Közben egy kiszivárgott törvénytervezet szerint több kastélyt - az edelényit is - közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek adna a kormány.

Már a L’Huillier-Coburg kastély puszta létezése is rendkívül fontos a hátrányos helyzetű borsodi régióban, hiszen a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) egyik zászlóshajójaként a legnépszerűbb idegenforgalmi látványosságok közé tartozik a térségben. Érdeklődésünkre a NÖF részéről el is mondták, hogy tavaly több mint 28 ezer látogatója volt a kastélynak, ami abszolút nem rossz szám a vidéki múzeumok között - ha pedig azt nézzük, hogy egy leszakadó térség kiemelt turisztikai célpontjáról van szó, nem kell ecsetelni a jelentőségét.

A NÖF most mégis úgy döntött, hogy a péceli mellett az edelényi kastély látogathatóságát is felfüggeszti. A kastélykertet nem zárják be, és a már lekötött rendezvények is megtarthatók. Konkrét időpontokat azonban nem adtak meg az MTI-nek kiküldött közleményükben, kérdéseinkre pedig annyit válaszoltak, hogy "a kastély látogathatóságát akkor függesztik fel, amint az üzembiztos zárás feltételéi maradéktalanul teljesülnek".

A döntést egyébként a működés "jelentős mértékű racionalizálásával" indokolták, és közben az energiaárrobbanás, a gazdasági válság és az ukrajnai háború miatt csoportos létszámcsökkentést is bejelentettek: a budapesti központban, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében mintegy 170 munkavállalót engednek el - hogy az edelényiekkel mi lesz, arról nem kaptunk információt.

A helyiek körében mindenesetre riadalmat keltett a bejelentés, Molnár Oszkár független polgármester azonnal egyeztetett a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, Demeter Zoltánnal. Mindketten határozottan kijelentették: a város és a térség számára teljességgel elfogadhatatlan a tervezett intézkedés, és megteszik a szükséges lépéseket azért, hogy a kastély továbbra is nyitva maradjon és látogatható legyen.

A hírek alatti kommentszekcióban is sokan adtak értetlenségüknek hangot. "Március vége van, fűteni, világítani egyre kevesebbet kell. A gáz ára egyébként is mélyponton van. Biztos, hogy nem lehetne máson spórolni? Vagy valaki kastélyra vágyik?" - vetette fel egyikük. Mások már azon törték a fejüket, hogy vajon "eladó lesz eszerint?"

Nos, úgy tűnik jelenleg, hogy a "racionalizálásnak" más oka van. A Válasz online-hoz eljutott egy törvénytervezet, amiben az áll, hogy az összes mintaszerűen, állami vagy uniós pénzből felújított kastélyt közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek adná Lázár János minisztériuma. A lap szerint ez azt vetíti előre, hogy a közpénzből és uniós forrásokból megmentett épületeket kiszerveznék magánjogi szereplőknek, és hasonló modellben veszítenék el közvagyonjellegüket, mint például az egyetemi kampuszok.

További hírek

Olvasnivaló