Ugrás a tartalomra

Kampányt indít az élelmiszerpazarlás visszaszorításáért a Nébih

MTI
Utoljára módosítva
2024. április 25. csütörtök 09:46
A plakáttervező pályázat során az állami hivatal olyan műveket vár, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét.

A Fenntarthatósági témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét - hirdette meg csütörtökön a hivatal.
    
A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, és műveik a tervek szerint országszerte megjelennek majd oktatási intézményekben a következő tanévtől.
    
A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a teljes globális üvegházhatású gáz kibocsátás körülbelül 8 százaléka az élelmiszerhulladékokból ered. Ebből adódóan az élelmiszerpazarlás az egyik legégetőbb, megoldásra váró fenntarthatósági probléma, amely többek közt környezeti és gazdasági károkat okoz.
    
A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint Magyarországon fejenként átlagosan 60 kilogram élelmiszerhulladékot termelnek a háztartásokban egy év leforgása alatt, amelynek 40 százaléka körültekintőbb hozzáállással elkerülhető lehetne.
    
A "Kukába az élelmiszerpazarlással" című plakáttervező pályázattal a Maradék nélkül program célja, hogy még több fiatal figyelmét felhívja az élelmiszerpazarlásra, amely társadalmi és fenntarthatósági kihívás is egyben.
    
A felhívásra olyan plakátterveket várnak, amelyek közérthetően, látványosan vagy akár humorosan mutatják be az élelmiszerpazarlás jelenségét, annak következményeit, valamint hangsúlyozzák a fogyasztók megelőzésben betöltött szerepét.
    
A verseny több korosztály számára is nyitott: általános iskolások, középiskolások és idén először a vállalkozó szellemű felnőttek pályaműveit is várják a Nébih munkatársai. Az alkotások készítéséhez bármilyen technika alkalmazható, grafikai szoftver használata is megengedett, kivétel a mesterséges intelligencia segítségével előállított kép - ismertették.
    
A pályaművek beküldési határideje: únius 21. A szakmai zsűri díjazottjai értékes jutalomban részesülnek, de a közönség kedvenceit és a legaktívabb iskolát is díjazzák, amit több vállalkozás is tárgynyereményekkel támogat.

(Nyitóképünk illusztráció, forrás: hasznosisd.hu)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!