Ugrás a tartalomra

Kiosztották az Avasi Pinceszépségverseny díjait

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 25. csütörtök 19:51
Az idei Avasi Borangoláson második alkalommal szervezték meg az Avasi Pinceszépségversenyt, ahol a fesztivál közönsége és a szakma is leadhatta voksát, a nemes versengésben tarolt a Bagoly Club, újrázott az Aranykorona Történelmi Étterem, szakmai díjat kapott a Gonda Pincészet, a Kispolgármester pince és az Avasi Álom pince.
Fotók: Avasi Borangolás

Az első versenyhez hasonlóan ezúttal is egy volt, aki majdnem mindent vitt: a Bagoly Club. Mindhárom meghirdetett kategóriában, a „Leghangulatosabb pince”, a „Legautentikusabb pince” és az „Avas Kincse 2023” legtöbb közönségszavazatát egyaránt ők zsebelték be. A legszebb gasztropince 2023-ban ismét az Aranykorona Történelmi Étterem lett. 

A szakmai zsűri azonban egészen más szempontokat vett figyelembe, így náluk eltérő eredmények születtek. Noha Szunyogh László miskolci főépítész, mint zsűri tag, elismerte a Bagoly Club értékeit, díjat mégsem ítéltek nekik, csak szép szavakkal méltatták törekvéseiket: „A balkáni építési stílust idéző Csabai pincesor szép példája. Tulajdonosa kellő gonddal újítja meg a pincét, de a palánkszerű külső építészeti elemek kialakításukban kevésbé igazodnak az Avasi pincesor építészetéhez" - szól a verdikt.

A zsűri a Nagy pince kategóriában a Gonda Pincészetet díjazta. Megjegyezték, hogy a felújítási munkákban kifejezetten tetten érhető az igényesség. Külön értéke a teljeskörű gondolkozás, vagyis hogy a borászati tevékenységen túl minden olyan funkcióra alkalmas legyen, amely az avasi Mélyvölgyben jellemző. Így a hely nemcsak az építészeti kialakításnak köszönhetően, de a gondos működtetés eredményeképpen is méltó avasi kulturális, vigalmi és kulináris helyszín egyben.

Kis pince kategóriában a szakmai értékelés alapján (és a nomen est omen talán csak a véletlen műve) a Kispolgármester pince diadalmaskodott. A főépítész kiemelte, külön dicsérendő az emeleten „svájci faház” stílusban kialakított, a polgári világ kvaterkáinak hangulatát idéző terasz.

A különdíjat az Avasi Álom pincének ítélte oda a szakma. Azt is alaposan megindokolták, miért: „Az épület nem túl kedvező építészeti adottságokkal rendelkezik, ehhez képest külön díjazandónak ítéljük azt a törekvést, amely az épületnek az avasi miliőhöz igazodó részeit hangsúlyozni, illetve a kifejezetten rossz megjelenésű részleteket pedig más eszközökkel elfogadhatóvá, és a környezetbe illeszkedővé tenni igyekszik. Külön kiemelendő ez utóbbiak közül a feltehetőleg romos utcai homlokzatot takaró, 1960-as évekbeli furnérborítás, amely alaphelyzetben igénytelen lenne, de különleges színezésével egyedi arculatot adott a borháznak.”

Emellett két másik pincét is méltatott a szakmai zsűri, amelyek akár ma is érdemesek volnának a díjakra, azonban a győztes pincék idén újszerűségükkel megelőzték őket. Ezek a tavaly szinte minden elismerést besöpört Ékszerdoboz és a „mindig minden díjat megérdemlő”, a történelmi Avas legpatinásabb borháza, a Polgármester pince.
Fontos tudni, a hagyományteremtő szándékkal indított versenynek nem az az elsődleges célja, hogy kiderüljön, melyik „a legszebb” avasi pince, hanem hogy felhívják a figyelmet az itt található és megőrzésre méltó épített értékekre - derült ki az Avasi Borangolás szervezőinek közleményéből.

További hírek

Olvasnivaló