Ugrás a tartalomra

A Miskolcon felhasznált energiaforrások dekarbonizálása a cél 2030-ig

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. december 04. hétfő 18:31
Hétfőn tartotta alakulóülését a 100 klímasemleges és okos város misszió energetikai munkacsoportja a városházán.
Fotó: Juhász Ákos

„A 100 klímasemleges és okos város misszióban való részvétellel Miskolc vállalta, hogy előkészíti azt a klímaszerződést az Európai Unióval, amelyben célul tűzzük ki magunk elé, hogy 2030-ra a város elérje a klímasemlegességet. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben növeljük az elnyelőkapacitásokat, törekedve az egyensúlyi állapotra” – ismertette az alakulóülésen Varga Andrea Miskolc alpolgármestere. 

Kiemelte, az egyik legfontosabb terület ebben a munkában az energetika kérdése. Ennek feltárására és megvitatására jött létre az energetikai munkacsoport, amelyben olyan szakemberek vesznek részt, akik járatosak az energetikában. Őket arra kérte fel az önkormányzat, hogy segítsenek a város előtt álló feladatok feltérképezésében, kijelölésében, azonosítva, hogy melyek a legfontosabb beavatkozási pontok. 
Rámutatott, készíteni kell egy olyan leltárt, amely alapján pontosan meghatározható, milyen feladatokat kell elvégezni, és azoknak milyen költségvonzatai vannak, illetve az a cselekvési tervet is meg kell alkotni, amelyből kiderül, hogyan érhetőek el ezek a klímacélok? 

Márton Ádám klímavédelemért felelős polgármesteri megbízott szerint a legfontosabb lépés jelen pillanatban az, hogy elkészüljön egy stratégiai dokumentum, a Városi Klímaszerződés, amely tartalmazza az akciótervet, a finanszírozási tervet és a szükséges elköteleződéseket, vállalásokat, amelyeket a városnak meg kell valósítania a klímasemlegesség elérése érdekében, 2030-ig. 

„Ennek a dokumentumnak az elkészítéséhez szükség van a problémák feltárására, a beavatkozási javaslatok megfogalmazására. A cél érdekében három munkacsoportot hívtunk össze, az egyik a mobilitással, fenntartható közlekedéssel foglalkozik, a második a területhasználattal és a vizekkel – ezek a munkacsoportok már túl vannak az első tanácskozásokon -, a harmadik pedig a most összehívott energetikai munkacsoport. Tagjai a legnagyobb városi cégek, szervezetek és intézmények szakemberei, akikkel a mostani első megbeszélésen egy problématérképet igyekszünk felvázolni arról, hogy a városunk az energetikai átállás és a klímacélok kapcsán milyen nehézségekkel néz szembe pillanatnyilag” – tájékoztatott a polgármesteri megbízott.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!