Ugrás a tartalomra

#Nekemazegyhaz – egyetemisták derítik fel a katolikus egyház tevékenységét

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 16. kedd 17:10
Követve az idők szavát, a Magyar Katolikus Egyház rendhagyó program elindításával igyekszik bemutatni a nem hitéleti tevékenységének sokrétűségét.
Az egyház tevékenységét felderítő fiatalok bevetésen. Fotó: MKPK

Az idén februárban a #nekemazegyhaz (a # jel az un. hashtag, amely egy címkézés, kategorizálás az internetes közösségi médiumokban – a szerk.) néven életre hívott kezdeményezés célja, hogy szemléltesse a Magyar Katolikus Egyház támogatásával működő szervezetek munkáját, illetve az általuk nyújtott lehetőségeket. A programról Tóth Tamás atyát, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárát kérdeztük.

Tóth Tamás elmondta, 2024. február 26-án azzal a céllal indult útjára a Katolikus Egyház #nekemazegyhaz című programja, hogy bemutassa azon szervezetek működését és törekvéseit, amelyek az Egyház szárnyai alatt teljesedtek ki. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján gyakran tévesen mérik fel az emberek, hogy a különféle szervezetek által nyújtott lehetőségek hátterében milyen mértékű belefektetett munka áll. 

Az atya rámutatott, a katolikus intézmények által biztosított segítő támogatások számos ember életében komoly alapot, mérföldkövet vagy iránymutatást jelentenek, és az egyház segítsége nélkül nem fejlődhettek volna mai szintjükre. Bár ezen szervezeteket az egyház karolta fel, kiemelten fontos üzenetnek érzik a közvélemény felé azt, hogy hittől és hovatartozástól függetlenül bárkit örömmel fogadnak és szükség esetén segítő kezet nyújtanak bárkinek, aki kéri. 

A püspöki konferencia titkára ismertette, a program első lépéseként felkértek négy egyetemistát - akik a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről jelentkeztek -, hogy egy stáb segítségével járják körbe az országot, ismerjék meg és mutassák be a katolikus oktatási-nevelési intézményeket, ifjúsági szervezeteket. A fiatalok iskolaigazgatókkal, tanárokkal, szülőkkel és atyákkal beszélgettek, hogy az ő szemükön keresztül láthassák, milyen bázist jelent számukra a Katolikus Egyház a magánéletükben, illetve a mindennapi munkájuk során. 

- Azt vettük észre, sokak előtt nem ismert, hogy az egyház tevékenysége olyan szerteágazó, hogy minden építőkockáját szinte nem is lehet megnevezni vagy megismertetni. Nagyon sok helyen vagyunk jelen és végzünk az ország, az emberek szempontjából fontos munkát: ott vagyunk például idősotthonainkkal, segítő szolgáltatóinkkal a szociális területen, jelen vagyunk karitatív szervezeteink révén ott, ahol szükséget szenvedő embertársaink mellett kell állnunk, de ott vagyunk az oktatás-nevelés területén is az óvodától egészen az egyetemig. Merem állítani, hogy nagyon sok olyan eleme van ezen tevékenységeknek, szolgálatoknak, amelyekről fontos lenne, hogy mindenki, hívő és nem hívő is egyaránt tudjon – vallja a lelkipásztor, akitől kaptunk egy gyors statisztikát is. 

Adataik szerint, a 2022/2023-as tanévben 355 intézmény 771 telephelyén, 144.562 gyermek részesült katolikus szellemiségű nevelésben és oktatásban 14.430 pedagógus jóvoltából. Az intézményeket a 15 római és görögkatolikus egyházmegye, 26 szerzetesrend, valamint a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ), a Gál Ferenc Egyetem (GFE) és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) működteti. 

– Ezért döntöttünk úgy munkatársaimmal, megkeressük annak módját, hogyan tudnánk betekintést nyújtani a színfalak mögé, hogy megmutassuk azt az elképesztő szolgálatot, amelyet az oktatás-nevelés, közösségszervezés területén a tanárok, az intézmény- és közösségvezetők, a szülők és persze maga az ifjúság nap mint nap végeznek. A felkért fiatalok iskolaigazgatókkal, tanárokkal, szülőkkel és atyákkal beszélgettek, hogy az ő szemükön keresztül láthassák, milyen bázist jelent számukra a Katolikus Egyház a magánéletükben, illetve a mindennapi munkájuk során – részletezte. 

A kérdés az volt számukra, hogyan mutassák be mindezt úgy, hogy ne egy szakmai beszámoló kerekedjen belőle, hogy kellően hiteles tudjon maradni, és valóban azokhoz jusson el az üzenet, akik érintettek a témában? Így jött az ötlet, hogy felkérnek négy egyetemistát, hogy mikrofonnal a kezükben járják be az országot északtól délig, kelettől nyugatig, és látogassanak el különböző helyszínekre, katolikus intézményekbe, iskolai rendezvényekre, beszélgessenek tanárokkal, vezetőkkel, gyerekekkel, fiatalokkal, szülőkkel, és osszák meg tapasztalataikat a közösségi médiában. 

– A négy fiatal a segítségül kapott stáb segítségével nagyon jó munkát végzett. A mikrofon és a kamera segítségével ők maguk is sok mindenre lelkesen rácsodálkoztak mind abból, amiket az átlagos hétköznapokon talán észre sem veszünk, mégis nagyon fontosak a számunkra. Napról napra bővül azon történetek sora, amelyek az intézményeinknek köszönhetően váltak sikersztorivá. A videók ezekből szeretnének ízelítőt adni és betekintést engedni abba a fáradhatatlan munkába, amellyel a Katolikus Egyház a hétköznapi történeteket segíti egyedivé alakítani - nyilatkozta lapunknak Tóth Tamás atya, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

A program során elkészülő felvételeket a nekemazegyhaz youtube csatornája mellett a katolikus.hu/nekemazegyhaz oldalon összegyűjtve és a Magyar Katolikus Egyház Facebook oldalán érhetik el az érdeklődők.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!