Ugrás a tartalomra

Ősztől jön a digitális személyi igazolvány

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 21. kedd 08:39
Appal azonosítás, erkölcsi bizonyítvány igénylése, időpontfoglalások és még sok más hasznos ügyintézés is elérhető lesz a DÁP-mobilalkalmazáson keresztül, amely keddtől használható.
Fotó: MITI / Soós Lajos

Az appot május 18-tól lehet már letölteni és május 21-től indul a kormányablakokban az előregisztráció, amely feltétele az aktiválásnak.  

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az állampolgárnak el kell mennie egy kormányablakba, ahol az ügyintézők ellenőrzik a személyazonosságunkat, és felkerülünk a várólistára. Itt szükség lesz személyazonosító okmányra és arra a mobilra, amelyre letöltöttük az alkalmazást. Ezután értesítést küldenek a telefonra, ha aktiválható a digitális állampolgárságunk. Ha valaki törli a mobilalkalmazást, mielőtt megtörténik az aktiválás, újra kell regisztrálni, amit csak a kormányablakokban lehet megtenni.

Szeptembertől jönnek az első használható funkciók az appba:

  • személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány helyett azonosíthatjuk magunkat az appal például rendőr kérésére vagy más élethelyzetekben,
  • állami weboldalakra és alkalmazásokba az alkalmazásban elérhető QR-kóddal is bejelentkezhetünk,
  • egy gombnyomással igényelhető innen erkölcsi bizonyítvány,
  • digitális aláírás is elérhető lesz, amivel hivatalos dokumentumokat is aláírhatunk (később ezt kinyitják piaci szereplőknek is),
  • időpontot foglalhatunk a kormányablakokban,
  • és az állam által nyilvántartott adatokat egy helyen érhetjük el az appból.

A digitális erkölcsi bizonyítvány lesz Magyarország első digitális okmánya, amelyet egy gombnyomással igényelhetnek az állampolgárok.

A DÁP mobilalkalmazás ezek mellett biztosítja majd minden felhasználónak a minősített elektronikus aláírást. 

Mivel az előregisztráció a DÁP mobilalkalmazáshoz keddtől indul, így a felhasználóknak a szeptemberi éles induláskor már csak egy frissítésre lesz szükségük, hogy elsők között kezdhessék el használni a mobilalkalmazást.

Később további funkciókkal bővül majd az app - írja a portfolio.hu.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!