Ugrás a tartalomra

Roskadoznak a piaci pultok a szép árutól

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. július 06. szombat 12:27
Jól alakult őstermelői szempontból az év, hamarabb jött a bőséges termés, aminek a vásárlók is örülnek.
búzatéri piac
Az áru bőséges, az áruk is. Fotó: Mocsári László

A legtöbb zöldségből, gyümölcsből, sőt gombából is szép volt a termés az idén. A Búza téri piacon is roskadoznak az asztalok az óriási görögdinnyéktől, sárgabarackoktól, cseresznyéktől, patisszonoktól, tököktől, zöldpaprikáktól, kukoricáktól, erdei gombáktól és még sorolhatnánk. Sőt ehető erdei bogyókat: áfonyát, ribizlit, szedret is lehet kapni. Ezt a vásárlók is észrevették, így már péntek reggel megtelt a piac, ahová szerkesztőségünk tagjai szintén kilátogattak. A piacozásnak különleges hangulata van, különösen Miskolcon, amiből mi is megtapasztalhattunk most egy keveset. Aki szeret ismerősökkel összefutni, kedveli a friss, szezonális termékeket és jól tud alkudni, az biztosan megtalálja a számítását a Búza téren.

búzatéri piac

Széles kínálat mindenből

- Többféle fajtánk van a legtöbb zöldségből, gyümölcsből, így széles választékot tudunk kínálni a vásárlóknak. Ugyanolyan jó minőségű az áru, mint a tavalyi évben. A terméssel és annak mennyiségével szintén nagyon elégedettek vagyunk. Viszont, ahogy legtöbbször, az áraink idén is emelkedtek. A görögdinnye például száz forinttal lett drágább – nyilatkozta lapunknak Bojkóné Erzsébet.

- Gyümölcseink finom édesek. A sárga- és őszibarackból különösen bőséges a kínálat. A görög- és sárgadinnye-felhozatal szintén kiemelkedő az idén. Sárgadinnyéből árulunk sárga és zöld húsút is. A vásárlók érdeklődése hullámzó, inkább a hétvégék szoktak zsúfoltak lenni. A péntek általában jobb, a hét eleje gyengébb – részletezte.

búzatéri piac gomba

A gomba olcsóbb lett

Bár a gombaszezon inkább ősszel jellemző, ennek ellenére most változatos felhozatalt találtunk a gombás asztalnál.
- Rókagombát, szegfűgombát, keserűgombát, vargányát, tinórut, pöfeteget és őzlábgombát is árulunk most. Idén már három héttel hamarabb tudtunk gombát szedni és bőségesebben, mint tavaly – osztotta meg Nótár Józsefné.

- Mivel nagy a kínálat, ezért ebben az évben olcsóbban adhatjuk csak el a termékeinket, mert a többi árushoz alkalmazkodnunk kell. Ha egy valaki leveri az árat, akkor mi sem árusíthatunk drágán. Az érdeklődés változó a gomba iránt. Inkább a hétvégi ebédhez vásárolnak nálunk. A hétfő, kedd, szerda gyengébb szokott lenni. Viszont mivel már 45 éve csináljuk, ismernek minket és sok a törzsvásárlónk – árulta el.

búzatéri piac

Hétvégi bevásárláshoz

Néhány vevőt is megkérdeztünk a tapasztalatairól és vásárlási szokásairól. Elmondták, hogy miért részesítik előnyben a piacot az áruházakkal szemben.

- Általában az idénygyümölcsök miatt jövök ki a piacra, vagy olyan alapanyagokért, amelyeket befőzhetek, elrakhatok savanyúságnak, vagy lekvárt főzhetek belőle. Sokszor itt szerzem be a hétvégi bevásárláshoz, főzéshez valót is, ami éppen aktuális – mondta kollégánknak Valkóné Petró Mária.

- A család összegyűlik a hétvégére, és szeretném, hogy legyen otthon mindenféle zöldség-gyümölcs. Most kovászolni való uborkát vettem és kukoricát, de megnézem majd a dinnyét és az őszibarackot is. Általában szombat-vasárnap jövök ki, hogy hét közben ne kelljen már vele foglalkozni. Mivel most hosszú hétvégét csinálok, a pénteket is annak veszem – fűzte hozzá nevetve.

- A nagy áruházakba is el szoktam járni, de ott nincs akkora választék. A piacon sokkal jobban lehet nézelődni és mindent megtalálok, amire szükségem van. Idén hamarabb megértek a gyümölcsök, zöldségek, így már korábban elérhetővé váltak. A budapesti és a debreceni piacokhoz képest Miskolcon a Búza téri piac olcsó. Persze évről évre drágulás tapasztalható, de alapvetően az elvárásaimnak megfelelően alakulnak itt az árak – hangsúlyozta.

búzatéri piac

Friss, szezonális termékek

Egy fiatal hölgy az idős édesanyjával látogatott el a Búza téri piacra, de saját bevallásuk szerint csak esetenként néznek ki.
- A piacon frissebb dolgokat találok, mint az áruházban, pláne hétvégén. Viszonylag ritkán nézek ki, főleg pénteken délután, vagy szombaton szoktam. Általában friss gyümölcsöt és petrezselyemzöldet keresek. Most is éppen azt vettem. Úgy vagyok vele, hogyha szép és friss a termék, akkor megadom érte a magasabb árat is – számolt be Bosnyák Mónika.

- Zöldséget és gyümölcsöt, például burgonyát és szőlőt szoktam venni, ha nagy ritkán kilátogatok a piacra. Ma ez közös családi program a lányommal. A szezonális termékeket keresem, ezért nyáron gyakrabban előfordulok itt. Az áru jobb minőségű, mint a szupermarketben, mert őstermelők az eladók. Ehhez képest az ár nem mindig magasabb. Ezen a napon nagyon elégedett vagyok a kínálattal – fejtette ki Bosnyákné Molnár Erzsébet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!