Ugrás a tartalomra

Több mint háromszázezer vállalkozást érintő határidő közeleg

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 28. kedd 15:35
Minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozás köteles május 31-ig közzétenni az éves pénzügyi beszámolóját és az adózott eredmény felhasználásáról szóló határozatot.

Az Opten adatai alapján, az elmúlt három évet vizsgálva, az év során leadott beszámolóknak több mint a 60 százalékát májusban nyújtották be. Ez a 200 ezret jelentősen meghaladó mennyiség, ha figyelembe vesszük, hogy éves szinten a leadott beszámolók 400 ezer körül mozognak. Év elejétől május végéig jellemzően 5 cégből 4 leadja a beszámolóját, és a „kicsit” későkkel kiegészítve – akik júniusra átcsúsznak – már 10 cégből 9 az, aki teljesítette a számviteli törvény szerinti leadási kötelezettségét - tájékoztatta szerkesztőségünket közleményében az Opten. 

A későket szankcionálják

A késlekedők egy folyamat részesévé válnak, aminek az első lépcsőfokát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) indítja el. A beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség elmulasztása esetén a NAV 30 napos határidővel felszólítja az adózót a kötelezettség teljesítésére. Ha ezt a vállalkozás a határidőn belül sem teljesíti, akkor a NAV újabb 30 napos határidő kitűzésével 200 ezer forint mulasztási bírság kiszabása mellett ismételten felhívja az adózót a kötelezettség teljesítésére. Ha a vállalkozás ezt követően sem nyújtja be a beszámolót, akkor az eljárás magasabb fokozatba kapcsol: a NAV az adózó adószámát hivatalból törli. Erről a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti, és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását. A cégbíróság 15 munkanap alatt intézkedik a cég törléséről, azaz megkezdődik a vállalkozás megszűnésére irányuló cégbírósági eljárás - tudatták. 

Megszűnhet a cég

„Érdemes komolyan venni a pénzügyi beszámolóra vonatkozó határidőt, mert annak elmulasztása komoly szankciókkal és adott esetben a cég megszűnésével is járhat. Az enyhébb szankcióba sorolható az adott esetben 200 ezer forintos mulasztási bírság, de felmerülhet a vezető tisztségviselők felelőssége is a hitelezőkkel szemben, ha a folyamat iránya a cég megszűnésére irányul.” – mondta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!