Ugrás a tartalomra

Töretlenül terveznek és gyűjtenek az észak-kiliániak 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. március 25. szombat 20:16
Szombat délután indította útnak adománygyűjtő kampányát az Kilián Észak Közösség (KÉK). A cél, hogy nekiláthassanak egy évek óta nem használt, a Munkás utca 1. szám alatti épület felújítási munkálataihoz. 

Az alapvetően Facebookon szerveződött, majd pezsgő életével a közösségi médián jócskán túlterjeszkedett civil szerveződés nemrégiben egy olyan helyiséget kapott használatba a miskolci önkormányzattól, mely jelenlegi állapotában csupán korlátoltan alkalmas komoly közösségi rendezvények lebonyolítására.

A kampánynyitón a Miskolci Nyitnikék Óvoda, Szivárvány Tagóvódájának csemetéi, valamint a MESZEGYI Bulgárföldi Szolgáltatási Központ és Gondozóház Idősek Klubjának asszonykórusa is fellépett. A szervezők ezenfelül a Kaffka Margit Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjainak rajzaiból összeállított kiállítással is kedveskedtek az adakozókedvű érdeklődőknek.

Szombaton a közösség elnöke, Jakab Zsolt (balra) az érintett önkormányzati képviselőkkel is átbeszélhette jövőjüket. 

A használatba kapott ingatlan több helyiségből áll, melyből kettőt szeretnének a lehető leghamarabb használhatóvá tenni: a nagytermet és a vizesblokkot. Utóbbi felújításához az anyagok már rendelkezésre is állnak, sőt, a vízvezeték szerelési munkálatainak elvégzését a közösség tagjainak egyik ismerőse térítésmentesen el is vállalta. Ugyanakkor terveik között szerepel még, hogy kicseréljék a villamoshálózatot és a villanyóra-szekrényt, de szeretnének egy álmennyezet is létrehozni.

– A környéken nincs művelődési ház, sem pedig közösségi tér, ahol összejöhetnének a városrészben élők. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni – fogalmazott az egyesület elnöke, emlékeztetve: a kollektíva tagjai tavaly másfél hónap leforgása alatt mintegy hétszázezer forintot gyűjtöttek össze, ami bizakodásra adhat okot a mostani, „Adj egy ötöst!”-szlogennel indított kampányt illetően is. Annál is inkább – ecsetelte érdeklődésünkre a nap végén Jakab Zsolt –, mivel önmagában a rendezvény szombati délutánja alatt csaknem nyolcvanezer forintot sikerült összekalapoznia a KÉK-nek.

Mocsári László képgalériája

A kampányindító rendezvény keretén belül került sor a Szinyei Merse Pál utca és a Munkás utca közötti tér fejlesztéséről még novemberben indított közösségi tervezés eredményeinek ismertetésére is. A terület újragondolásával megbízott tájépítész a megjelentek előtt vázolta fel koncepcióját, melynek értelmében a tárgyalt placc esetében legfőképp a közösségi életen és a pihenésen volna a hangsúly. Dobos Sára kiemelte: a legkülönfélébb állatos, betűs és számos festéssel ellátott majdani sétányok nem csupán a gyerekek fejlesztését szolgálnák – a felnőtteknek is segítene kikapcsolódni. Az érdeklődők az önkormányzati körzethatáron fekvő terület jövőjéről a két érintett képviselővel, Varga Andrea alpolgármesterrel és Bartha Györggyel is konzultálhattak – nem utolsósorban pedig a városháza szakembereinek, Czifrusz Natália főkertésznek és Szunyogh László főépítésznek is feltehették kérdéseiket.

A további támogatásra igencsak nagy szüksége lesz tehát a KÉK-nek, mivel a fentiekben említett összegekből jelentős felújításra nemigen telne: azok nagyjából csak a bérleti díj fedezésére volnának elegendők. Éppen ezért jövő héttől szóróanyagaikkal "támadják" a környék postaládáit, s kezdik meg azon városrészi sétáikat, melyek során a helyiek hozzájárulását kérik majd Észak-Kilián felvirágoztatásáért.

A pénzbeli felajánlásokat az egyesület számlaszámára banki átutalással, vagy egy erre a célra létrehozott QR-kód lefotózásán keresztül lehet elküldeni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!