Ugrás a tartalomra

Újra teljes körű szolgáltatásokkal várják a látogatókat a könyvtárak és a kulturális intézmények

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. március 28. kedd 18:57
Áprilistól újra a megszokott, teljes körű szolgáltatásokkal várják az olvasókat a miskolci könyvtárak és kulturális intézmények – jelentette be Varga Andrea alpolgármester kedd délután a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.
Fotók: Horváth Csongor

Az energiaválság miatti kényszerű, de szerencsére csak ideiglenes szünet után a kulturális intézmények újra kinyitnak áprilisban Miskolcon. Az alpolgármester elmondása szerint "rendkívül sok munka van abban", hogy a miskolci intézményeknek csak átmenetileg kellett szüneteltetniük a szolgáltatásokat, amiért ezúton is köszönetet mondott az intézményvezetőknek és dolgozóknak. Hozzátette, a kényszerű intézkedésekre azért volt szükség, hogy hosszútávon meg tudják őrizni a működőképességet.

- Az ideiglenes szünet azonban a következő hetekben megszűnik, és valamennyi miskolci kulturális intézmény visszatér a régi, megszokott működési rendbe - jelentette be Varga Andrea.

Április 15-étől visszaáll a normál működési rend az idén 60 éves Miskolci Szimfonikus Zenekar életében. Az alpolgármester "rendkívül nagy eredményként" emelte ki, hogy a zenekar a téli időszakban is koncertezett, miközben jelentősen tudták csökkenteni az energiafelhasználást is.

Április 17-én megnyitja a kapuit a Miskolci Kulturális Központ működtetésében álló Gárdonyi, Görömbölyi és Ady Endre Művelődési Ház, május 2-án pedig a felújított Vasgyári Közösségi Ház is fogadja már a látogatókat.

A Művészetek Háza, az itt található mozik, és az Ifjúsági Ház a téli időszakban is folyamatosan működött, így ezekben az intézményekben a megszokott rend szerint megy tovább minden.

Varga Andrea kiemelte azt is, hogy a fennállása 200. évfordulóját idén ünneplő Miskolci Nemzeti Színház sem zárt be, köszönhetően a miskolciak összefogásának. Április 1-jétől újra látogatható lesz a Kamara Színház, április 11-étől pedig a Játékszín is.

A Csodamalom Bábszínház február 19-én újra kinyitott, minden vasárnap és minden hónap utolsó szombatján tartanak előadásokat, keddenként pedig továbbra is látogatható a Ringató foglalkozás.

Áprilistól a Tourinform iroda is visszaáll a régi nyitvatartási rendbe.

Áprilisban véget érnek az átmeneti korlátozok a Herman Ottó Múzeumnál is. Szombaton, április 1-jén nyit a Miskolci Galéria Rákóczi-ház, valamint a Pele-lak, április 4-étől újra látogatható válik a Miskolci Színészmúzeum – Thália-ház kiállítóépülete, valamint a Miskolci Galéria – Petró-ház is várja az érdeklődőket. Április 27-étől ismét elérhető lesz a Miskolci Galéria – Feledy-ház.

Áprilistól visszaáll a régi, az energiaválság miatt hozott rendkívüli intézkedések előtti rend a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban és fiókkönyvtáraiban is - vette át a szót Varga Gábor igazgató, hozzátéve: a könyvtár 5 hónap után nyithat ki teljes szolgáltatási palettájával.

A Görgey utcai központi épületben már április 3-ától a korábbi nyitva tartás áll vissza, vagyis hétfőn déltől este fél 7-ig, keddtől péntekig reggel 9 és este fél 7 között, szombaton pedig délelőtt 10 és délután 4 óra között várják az olvasókat.

A fiókkönyvtárak április 17-én nyitnak újra, ezeket is a korábban megszokott nyitva tartás szerint kereshetik majd fel. Vagyis: a József Attila, a Kaffka Margit, a Móra Ferenc és a Tompa Mihály Fiókkönyvtár hétfőtől péntekig délelőtt 10 és este 6 óra között várja a városrészek olvasóit, a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár pedig hétfőtől péntekig délelőtt 10 és este 6 óra, szombaton pedig ugyancsak 10 órától délután 4 óráig van nyitva. A Lévay József Muzeális Könyvtár hétfő és péntek között reggel 9 órától délután 5 óráig kereshető fel.

Varga Andrea alpolgármester azzal zárta: Miskolcon 2023. a kultúra éve, és a méltó ünnepléshez szükség van arra, hogy a miskolciak lássák: áldozatvállalásuk nem volt hiábavaló, hiszen elindulhat egy folyamatos és pezsgő kulturális élet, amire évek óta vártak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!