Ugrás a tartalomra

Búcsúzik egy rossz időszak jelképe, megszűnik a védettségi igazolvány

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2023. február 10. péntek 16:12
A védettségi igazolványt még a koronavírus-világjárvány idején vezették be, és ezekkel lehetett igazolni az oltásokat. Az szinte biztosan kijelenthető, hogy az embereknek nem ez volt a legkedveltebb plasztikkártyája. 
Fotónk még 2021-ben az igazolvány bevezetésének évében készült. Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

A jelenlegi járványügyi helyzet nem indokolja sem itthon, sem külföldön a védettség igazolását, korlátozások sincsenek, ezért a kormány megszünteti a koronavírus elleni védettséget igazoló igazolványt – olvasható a Kormány.hu-n megjelent jogszabálytervezet indoklásában, a dokumentumot a telex.hu vette észre. 

A jó hírt olvasva sem kell azonnal széttörni és kidobni a már meglévő igazolványokat, ugyanis azok QR-kódjáról továbbra is elérhető marad az uniós digitális Covid-igazolvány, és a vonatkozó applikációkban sem lesz változás az igazolványok megszűnése miatt.

Ahogyan az ismert,  védettségi igazolványt eredetileg a koronavírus-járvány idején az oltások igazolására állították ki, a korlátozások alatt sok helyre csak ezzel lehetett bemenni, aztán májusban oltási igazolvánnyá alakult át.

További hírek

Olvasnivaló