Ugrás a tartalomra

Szavalóversennyel tisztelegtek Váci Mihály emléke előtt az idősek

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. április 19. péntek 14:54
A legjobb öt versenyző képviselheti vármegyénket az országos döntőn.
Mocsári László képgalériája

A Váci Mihály emlékév szellemében rendezte meg csütörtök délelőtt hagyományos költészetnapi megyei vers- és prózamondó versenyét a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége (BAZ-NYÉSZ). A Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas alkotó száz éve született Nyíregyházán. Emellett Radnóti Miklós halálának 80. évfordulójára is emlékeztek. 

A miskolci polgármesteri hivatal dísztermében tartott szavalóverseny felmenő rendszerben a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) Országos Versmondó Versenyéhez kapcsolódott. A döntőre a 22 versenyző közül a legjobb öt juthatott tovább. A produkciókat háromtagú szakmai zsűri értékelte: Jaskóné Gácsi Mária zsűrielnök, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi és Társadalomtudományi Karának egyetemi docense, Kerek Judit a miskolci Idősügyi Tanács titkára, a miskolci önkormányzat civil és esélyegyenlőségi referense és Prillné Csordás Csilla, a Miskolci Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Informatikai Technikumának igazgatóhelyettese. Kovács Lenke konferált, énekkel az Alsóvadászi Harmónia Vegyeskar, zongorakísérettel Romhányi Róbert közreműködött. 

Szarka Dénes köszöntötte a nyugdíjasokat

„A nyolcvanas években ment a Magyar Televízióban a „Vers mindenkinek” című pár perces műsor, amelyben 157 szerző 782 alkotása hangzott el. Milliók nézték és kiváló magyar színészek szavaltak benne. A versmondás szerves részét képezte a televíziózásnak, tágabb értelemben a magyar kultúrának” – ismertette köszöntőjében Szarka Dénes, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese. 

Kifejezte vágyát arra vonatkozóan, hogy ez a szemlélet újraépülhessen és a versekre, mint örökérvényű társadalmi üzenetekre tekintsünk. Elmondta, hogy a költemények által műveltebbek leszünk, és jobban megismerhetjük magunkat, környezetünket, hazákat és egymást. A versek tanítanak, bölcsebbé és empatikusabbá tesznek. Megerősítik identitástudatunkat, az élethez való viszonyunkat és a kultúra iránti tiszteletünket – sorolta, majd arra buzdított, hogy minél többet olvassunk költeményeket. Aztán megköszönte a BAZ-NYÉSZ szervező munkáját és az aktualitásokra reflektáló Váci Mihály, „Ha érdemes, ha nem” című versével zárta mondandóját. 

Szegedi Judit Katalin a BAZ-NYÉSZ új elnöke

„A magyar költészet napját 1964-től április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ebből az alkalomból a NYOSZ tagszervezetei országosan sok szavalóversenyt rendeznek, hogy tisztelegjenek a kultúrának és költő óriásunknak. József Attila Lillafüreden 1933-ban írta az „Óda” című versét” - ismertette Szegedi Judit Katalin, a BAZ-NYÉSZ elnöke.

Összefoglalta, hogy a költészet az emberi lélek művészeti tevékenysége, amely gyönyörködtet. Segít átélni az örömöket és elősegíti a bánat feldolgozását. Mivel a vers rendezettséget mutat, van ritmusa, zöngése és dallama, ezért eltér a köznapi beszédtől, de tömören benne van a mondanivaló. Felhívta rá a figyelmet, hogy sokszor mi magunk is versidézethez fordulunk gondolataink kifejezéséhez, ezért a vers mindenkié. Azaz az örökségünk, amelyet át kell adnunk az utókornak. 

Az Alsóvadászi Harmónia Vegyeskar műsora Romhányi Róbert zongorakíséretvel

Továbbjutók: 

1. Kocsisné Heiler Éva, Tapolcafürdőért Közhasznú Egyesület - Tóth Árpád, A Palace-ban 
2. Szarka Andrásné, Összefogás Csobádért Egyesület - Radnóti Miklós, Második Ecloga
3. Szalina Istvánné, Tapolcafürdő Közhasznú Egyesület - Csokonai Vitéz Gizella, A kis Korodi Évike
4. László Róbertné, Alsóvadászi Harmónia Vegyeskar - Farkas Éva, Mi a boldogság?
5. Zsatku Attila, Őszi Napsugár Nyugdíjasklub Sajókeresztúr - Ady Endre, A grófi szérűn 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!