Ugrás a tartalomra

Történelmi árvíz közelít

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 15. vasárnap 22:08
A minisztérium szerint felkészülten várjuk az árhullámot.

Felkészülten várják az Ausztriából érkező, aggasztó méretű árhullámot a védelmi bizottságok Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyében, illetve a fővárosban - idézi a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közleményét az MTI.

A képet Győr polgármestere osztotta meg közösségi oldalán

A védekezés koordinálásáért felelős testületek 0-24 órában követik nyomon a helyzetet, hogy szükség esetén a további döntéseket azonnal meg tudják hozni. Ha a helyzet megköveteli, a főispánok által vezetett védelmi bizottságok élőerős segítséget is toboroznak - írják.

Az árvízi védekezéssel kapcsolatos feladatokat szakmailag az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányítja, a védekezési munkálatok mindenhol időben megkezdődtek. Ehhez a munkához minden érintett szakaszon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adja a védekezés támogató logisztikáját, a vármegyei védelmi bizottságok pedig a különböző vármegyei szervek munkáját koordinálják és szakmai kezdeményezésre döntenek a lakosság védelme érdekében szükséges intézkedésekről. Az első és másodfokú védekezés egyes feladatainak elvégzésében a jogszabályok a települési polgármesterek feladatait is megszabják - tudatja a közlemény.

A minisztériummal összhangban nyyilatkozott Budapest főpolgármestere is az árvízvédelemről. Karácsony Gergely szerint a fővárosi cégek és intézmények felkészültek arra, hogy megvédjék a várost.

Elmondta, a fővárosban hétfőn este lezárják a pesti és a budai alsó rakpartot. Az ott parkoló gépkocsik tulajdonosait arra kérte, vigyék el az autóikat. Hétfőn a Római-parton lezárják a Királyok útját is, ahol négy kilométer hosszú agyaggátat építenek fel – ismertette. A Margitszigetet homokzsákokkal kell megvédeni, ezt a főváros gépesített módon csinálja – mondta el, megjegyezve, hogy a munkához egyelőre nincs szükség önkéntesekre. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtized legnagyobb árvize közlekedik, amely hosszan tart majd, mert folyamatosan esik az eső azokon a területeken, amelyek táplálják a Dunát - idézte a főpolgármester szavait a 24.hu.

Mindeközben Európában fokozott árvízhelyzet van: számos települést öntött el a víz. Az alábbi, X-en közzétett videó az ausztriai Sank Pölten aggasztó helyzetét mutatha be.

Bécsben házakat öntött el a víz, a város U4 és U6-os metróinak egy szakaszát pedig le is zárták az árvíz miatt. 

Lengyelországban Tomasz Siemoniak belügyminiszter arról beszélt, hogy jelenleg „nehéz a helyzet”, főként azokon a területeken, amelyeket négy folyó is körbevesz. A településeken homokzsákokkal és szivattyúkkal készülnek fel a helyiek az árvízre, de, mint mondják, „nem tudják, mire számítsanak”. 

Árvízhelyzet Lengyelországban – Fotó: Lukasz Cynalewski / Reuters

Az emberek biztonságba helyezésére Romániában katonai csónakokat és repülőgépeket használtak. Az ország keleti részén több mint 15 ezer embert érintett az árvíz, Vaslui és Galac megyében, de összesen hét megye 28 településén szükség volt a hatóságok beavatkozására az utóbbi 24 órában, írta a Transtelex.

Csehországban 38 különböző helyen hirdették ki a legmagasabb árvízriadót. Prágában megemelték az árvízvédelmet és a gátak magasságát, a töltéseket pedig lezárták a nyilvánosság elől. Az állatkert is bezárt az időjárás miatt. Országszerte mintegy 40 vasútvonalat kellett teljesen lezárni, és több mint 250 ezer háztartás áram nélkül maradt a vihar miatt.

A legdrámaibb helyzet a Lengyelországgal határos Morva-Szilézia keleti régiójában van. Csak ott több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az előrejelzések szerint az esőzések várhatóan hétfőig folytatódnak.

Címlapkép: Egy települést és a mellette lévő temetőt áraszt el a víz Lengyelországban – Fotó: Jakub Wlodek / Reuters

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!