Ugrás a tartalomra

Úgy tűnik, rohamos gyorsasággal terjed az omikron

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. augusztus 04. csütörtök 16:03
A szakemberek szerint most érdemes védekezni a vírusfertőzéssel szemben, tény viszont az is, hogy a koronavírus, ha megszelídülve is, de itt marad velünk, akár csak az influenza, így vele együtt kell élni a mindennapjainkat.
Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Rohamos gyorsasággal terjed az omikron variáns, derül ki a Miskolc Televízió Híradójának tudósításából. Kollégáink az elmúlt napokban a Miskolci Egyetem Egészségügyi Központját keresték fel, ahol azt tapasztalták, hogy a betegek folyamatosan érkeztek a rendelésre, és a gyengélkedők többnyire hasonló tünetekre – hőemelkedés, láz, hasmenés, torokfájás, szédülés és ízületi fájdalom – panaszkodott.

A Miskolc Ma stábja által megkérdezett háziorvos szerint kétszer több a fertőzött, mint tavaly ilyenkor. Tény, hogy a most megjelent variáns enyhébb lefolyású és leginkább megfázásszerű tünetek jellemzik, a televíziónk stábja által megkérdezett háziorvos szerint viszont a megfelelő kezelés hiányában súlyos következményekkel is járhat. 

„Nagyon fontos, hogyha bármilyen tünetet észlelünk, akkor forduljunk orvoshoz, vagy vegyünk egy gyors tesztet, ha a gyorsteszt negatív, akkor egy pár nap múlva, ha nem javultunk meg, ezt meg kell ismételni, mert az oltott emberek, vagy akik átestek a covidon, azoknak alacsonyabb a vírusszámuk, és emiatt, a teszt negatív lesz, holott ők pozitívak.” – mondta el Felszeghi Sára, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Központjának vezető főorvosa.

Megéri védekezni

Kiemelte, az, aki már kapott védőoltást, vagy már legalább egyszer volt beteg, nem jelenti azt, hogy védett és nem fertőződhet meg újra. A betegséget ugyanúgy elkaphatja bárki. Oltással azonban a tünetek kevésbé súlyosak. Védekezni azonban –főleg nagy tömegben - most mindenképpen szükséges a vírusfertőzéssel szemben.

Felszeghi Sára szerint függetlenül attól, hogy a maszk kötelező-e vagy nem, a tömegközlekedésben és a nagy forgalmú bevásárlóközpontokban, üzletekben érdemes használni azt, a kézmosás továbbra is alapvető, és nagyon fontos rendszeresen szellőztetni. Ezen felül fontos, a távolságtartás, a vitaminokban gazdag táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel, és a pihenés is. 

A koronavírus-járványadatok is alátámasztják a miskolci orvos tapasztalatait: a fertőzöttek száma hetek óta nő, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb tájékoztatója szerint a szennyvíz koronavírus koncentrációja több hetes stagnálás után most emelkedni kezdett

Felesleges hullámok

Érdemes tehát óvatosnak lenni és a háziorvos fentebbi tanácsait megszívlelni, pánikolni, újabb és újabb járványhullámokról vizionálni, azoktól tartani viszont már a szakemberek szerint sem szükséges. Jakab Ferenc virológus professzor, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője a 24.hu-nak az elmúlt napokban úgy nyilatkozott

nem kell már hullámokról beszélni. A vírus nem tűnik el, folyamatosan közöttünk van, itt is marad, és szezonálisan kisebb-nagyobb járványokat okoz. Erről lehet szó most is" 


- mondta Jakab professzor, aki kiemelte: nem szabad alábecsülni az omikront, mert az idősekre, legyengült immunrendszerű vagy egyéb okból fogékonyabb személyekre igenis komoly veszélyt jelent – a több mint 1500 kórházi ápolt és közel száz elhunyt intő jel.

Fontos az oltás, de nem havonta

Továbbra is nagyon fontos hangsúlyozni: az oltásokat nemcsak a magunk, hanem a környezetünkben élők érdekében kell beadatni, de Jakab Ferenc elmondta azt is, nem támogatja a 3-4 havonta beadatott emlékeztetőket.

- Ennek akkor volt értelme, amikor egy berobbanó, akut hullámot kellett mindenáron elnyomni, visszaszorítani, és ez sikerült is 2020 és 2021 folyamán. Tudomásul kell vennünk, hogy a SARS-CoV2 itt van velünk, mint az influenza, vele együtt kell élnünk a mindennapjainkat - tette hozzá.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!