Ugrás a tartalomra

Városrészi Civil Kerekasztal keretében nézték át a lehetőségeket

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. október 09. szerda 21:24
Miskolc-Szirma és a Martinkertváros civil közösségei és a hivatalba lépett új választókörzeti önkormányzati képviselő már is a jövőt tervezik a városrészekben.
Sok civilszerveződést vonzott a szirmai Városrészi Civil Kerekasztal. Fotó: Osztie Tibor

Információs és tanácsadó rendezvényt szervezett az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület- Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (ERKE Civil Központ) Czinkné Sztán Anikó önkormányzati képviselő kérése nyomán szerda délutánra, amelynek Szombathy Dénes református lelkipásztor és a Miskolc-Szirmai Református Egyházközség gyülekezeti terme adott helyet. 

Az alkalom egyrészt az első lehetőség volt az újonnan megválasztott választókerületi önkormányzati képviselővel való találkozásra, másrészt azonnal olyan fontos témák kerültek az asztalra, mint a civil közösségek várakozásai, igényei és lehetőségei, és az ezekhez szükséges anyagi és egyéb erőforrások biztosításának lehetséges módjai. A kerekasztal komoly érdeklődést váltott ki többek között, a városrészi nyugdíjas egyesületektől, a helyi óvoda alapítványán és a Miskolci Házi Gyermekorvosok Szövetségén át a Magyarországi Tisztasági Nagykövet Egyesületig, avagy az önkormányzat civil részvételi referenséig. Talán nem túlzás azt mondani, hogy mindenki jelen volt, aki él és mozog ezen a területen. 

Czinkné Sztán Anikó önkormányzati képviselő elmondta, a szirmai és martinkertvárosi közösségek kezdeményezték ezt a megbeszélés, azért, mert elindult egy új önkormányzati ciklus és nagyon fontos, hogy a területen működő civil szervezetek összefogjanak és nem egymással szemben, hanem egymást kiegészítve tevékenykedjenek. 

- Azért vagyunk itt, hogy egyeztessük a különböző célokat, az önkormányzat céljait és a civilszervezetek céljait. Megnézzük azt, miben lehetünk egymás segítségére. Szeretnénk felmérni például, hogy milyen pályázatok vannak éppen nyitva vagy várhatók a jövő évben, amelyeken el lehetne indulni, ebben kinek milyen támogatásra van szüksége. Akár a pályázat megírásához, a pályázati ötletek kidolgozásához, vagy egyéb szakmai kérdésben. Ez lenne a mai kerekasztal fő témája és célja – tájékoztatott a képviselő. 

Czinkné Sztán Anikó szeretné elérni, hogy az előttünk álló öt évben ne csak az utak, épületek felújításai valósuljanak meg, hanem egy aktív közösségépítés is megvalósuljon. Ez a fórum az egyik első lépés errefelé. Az itteni civileket összefogva és összehangolva az önkormányzattal egészen bizonyosan komoly eredményeket tudnak majd elérni, és meg tudják majd mozgatni a szirmai és martinkertvárosi közösségeket. 

Szombathy Dénes református lelkipásztor, úgy is mint házigazda, örömét fejezte ki, hogy a helyi civilszervezeteknek lehetősége nyílik arra, hogy közösen gondolkodhassanak a jövőről, illetve megfogalmazhatják azokat a célokat, amelyekhez hozzá tudják adni majd a saját készségeiket és képességeiket. Azért hívtuk ide az ERKE Civil Központ képviselőit, hogy bemutassák milyen lehetőségek nyílnak meg ezen célok eléréséhez. 

Az ERKE delegációját vezető Palik Zoltán hangsúlyozta, a helyi közösségek meghívására érkeztek, hogy bemutassák, milyen programok vannak már folyamatban, miket lenne érdemes folytatni a következő öt évben is, illetve azt, hogy milyen új lehetőségek, pályázatok vannak vagy lesznek várhatón kiírva a következő évben. Példaként említette a Nemzeti Együttműködési Alapot és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot (TOP). Kiemelte, az ő szervezetük egyfajta közvetítő szerepet is betölt a kormányzat és az egyes minisztériumok felé. Tehát akár az itt elhangzott lényeges információk is eljuthatnak az illetékesekhez. 

- A mi dolgunk az, hogy a szervezeteket segítsük például a Nemzeti Együttműködési Alap pályázataiban történő eligazodásban vagy a pályázatok megírásában. Ugyanígy a TOP-os vagy a vármegyei fejlesztésekhez való hozzáférésben – ismertette a szakmai vezető.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!