Ugrás a tartalomra

Vokálpatrióták és sztárok a Csengey-kertben

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. június 23. vasárnap 18:12
A kétezres évek eleje után újra birtokba veszik a várost az énekegyüttesek: jön a Miskolci Vokál Napok.
A Cotton Club Singers lesz a programsorozat utolsó sztárfellépője

A vokál a zenének olyan izgalmas ága, ami az énekhang révén bontakozik ki. Bár egyfajta rétegműfajról van szó, mégis biztos, hogy mindenki találkozott vele, és szereti – még ha nem is tud róla. Ki ne ismerné például a Macskafogó patkánygengsztereinek dalát? Június 28-29-én, a Csengey kert színpadán is az éneké lesz a főszerep, ekkor tartják ugyanis a Miskolci Vokál Napokat. A rendezvény valószínűleg nem ismeretlen a város zenekedvelő közönsége számára.

- A kétezres évek elején több ízben is tartottunk vokálhétvégéket – mondta lapunknak az ötletgazda, Regős Zsolt zenei vezető, karnagy, pedagógus. – Akkoriban még a városháza udvara adott helyet az eseménynek, ezt a területet azonban mára beépítették. Nagyon jó csoportokat sikerült elhívnunk az ország számos részéről, de természetesen felléptek a miskolci énekegyüttesek is.

Regős Zsolt a Vokál Hétvégét azért hívta anno életre, hogy teret nyisson a város zenei életében is ennek a műfajnak.
- Volt egy együttesem, a Regős Vokál, akikkel számos sikeres fellépést tartottunk: Finnországban például versenyt nyertünk. Szerettem volna, ha Miskolcon is megismernek minket. Másfelől akkoriban nem volt olyan országos hírneve a műfajnak, mint mostanság, így arra gondoltam, miért ne terjeszthetném a vokált azok között, akik nyitottak az igényes szórakozásra - mondta.

A sorozat azonban - megfelelő anyagi támogatás hiányában - abbamaradt. Regős Zsolt szerint amit kaptak, abból nem tudták már fedezni a folyamatosan növekvő költségeket. Most viszont újra látta az igényt a program felélesztésére, és ebben partnere volt a Miskolci Kulturális Központ is.

A műsorfüzet pedig izgalmasnak ígérkezik. A fesztivál két napja során profi és amatőr zenészekkel is találkozhatnak majd a kertbe látogatók. Az első napot a Violina - női zenetanárokból álló énekegyüttes - nyitja meg. Őket követi a gospeleket és spirituálékat is magas színvonalon megszólaltató Regős Vokál. Végül a pénteki nap sztárvendégeit, a Four Fatherst hallhatja a közönség: ők hangszeres kíséret nélkül énekelnek majd. Repertoárjukban a ’20-as, ’30-as évek amerikai zenéje, világslágerek és spirituálék szerepelnek, de előszeretettel dolgoznak fel magyar slágereket is.

A szombati napot a miskolci Lévay József Református Gimnázium énekegyüttese, a Lévay Vokál indítja, ezt az AdHoc Vokál követi, melynek tagjai kamaraéneklést kedvelő fiatal felnőttek. A fesztivált a Cotton Club Singers zárja: a jazzkísérettel éneklő együttes a kis mulatóktól eljutott egészen a legnagyobb tv-show-kig, így a műfaj csillagainak számítanak. Ezt erősíti, hogy a cikk elején említett Macskafogó betétdalt is ők adták elő a legendás rajzfilmben.

További hírek

Olvasnivaló