Ugrás a tartalomra

Csütörtökön egy irodalmi Nobel-díjassal ismét gazdagabb lesz a világ

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 09. szerda 10:12
Folyik a latolgatás: a brit fogadóirodák Krasznahorkai Lászlót esélyesnek tartják, Nádas Péter ugyanakkor hosszú évek után először nem szerepel a listáikon.

Az angolszász fogadóirodák idén is bődületes esélylatolgatásba kezdtek, már ami az irodalmi Nobel-díj 2024-es várományosát illeti - hozta le szerda reggel az Index. A portál szerint Krasznahorkai Lászlót még mindig az egyik legesélyesebb írónak tartják, Nádas Péter neve azonban hosszú évek után először tűnt el a fogadóirodák listáiról, ami akár kifejezetten jó ómen is lehet a magyar olvasóknak.

Október 10-én jelentik be, hogy idén ki kapja az irodalmi Nobel-díjat. Tavaly Jon Fossé lett a legrangosabb elismerés. Egy évvel ezelőtt, az esélylatolgatás során a következőket mondta Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetője és kiadási igazgatója:

Egy író lehet akármennyire népszerű, a neve hiába áll hosszú hetekig a fogadóirodák listáinak élén, legtöbbször puszta spekuláció, hiszen az irodalmi Nobel-díj odaítélésekor ennek semmi jelentősége nincs. A legfontosabb, amit tudunk, hogy nem tudunk semmit.

A fogadóirodák idén a legesélyesebbnek Can Xue kínai írónőt tartják. A 71 éves alkotónak magyar nyelven eddig nem jelent meg kötete. Szintén a potenciális Nobel-díj-várományosok között tartják számon Gerald Murnane ausztrál és César Aira argentin írót. A The Guardian összesítése szerint a díjra esélyesek közé tartozik a Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő Murakami Haruki, a kultikus Súlyszivárvány szerzője, Thomas Pynchon, valamint A Szolgálólány meséje írója, Margaret Atwood - közli az Index, hozzátéve, a fogadóirodák idén is a legesélyesebb írók közé sorolják Krasznahorkai Lászlót, Nádas Péter ugyanakkor hosszú évek után először nem szerepel a listáikon.

Címlapképünk forrása: Litera Fotó: Valuska Gábor

További hírek

Olvasnivaló