Ugrás a tartalomra

Heves zivatarok miatt adott ki veszélyjelzést a meteorológiai szolgáltató

MTI
Utoljára módosítva
2024. május 20. hétfő 12:14
Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Elsősorban a villámlás jelent veszélyforrást, emellett eseteként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

A HungaroMet Zrt. veszélyjelzése szerint Baranya, Somogy, Tolna, Zala vármegyében kedden hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani. Emiatt a négy érintett vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki. Az ország többi részére zivatar veszélye miatt elsőfokú (sárga) figyelmeztetés lépett életbe. 

Ma délelőtt helyenként, déltől, estig többfelé fordulhatnak elő zivatarok az országban. Valamivel nagyobb valószínűséggel a délutáni, esti órákban az Északi-középhegység térségében, a középső országrészben, illetve Észak-Alföldön. 

Az MTI-hez eljuttatott előrejelzés szerint kedden a késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer érheti el a délnyugati országrészt, és halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba. A zivatarrendszer a késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri.

A zivatarrendszert általában óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, felhőszakadás, apróbb szemű jég kísérheti. Helyenként, elsősorban a Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak jégesővel, akár 2 centiméter átmérőjű jéggel, óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökéssel, és 30 millimétert meghaladó lokális csapadékkal. Az előrejelzés szerint kedd éjszaka délnyugat felől a rendszer mögött fokozatosan stabilizálódik a légkör - tudtuk meg. 

További hírek

Olvasnivaló