Ugrás a tartalomra

Margó-díj: harmadik lett a Sorsod Borsod

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. október 13. péntek 12:05
Nagyot ment az idei Margó-díjon Bánhidi Lilla Miskolcon játszódó krimije, ami végül a harmadik helyet vitte el.
lilla

Kilencedik alkalommal ítéli oda a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat – a cél a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A felhívásra idén 34 nevezés érkezett, a jelölt könyvek listáját a Könyves Magazin szerkesztőiből álló előzsűri tízre szűkítette.

Már az is nagy szó volt, hogy a Sorsod Borsod bekerült a szépirodalom uralt díj legjobb tízes listájára, hiszen krimit még nem válogattak be a kilenc év alatt. Az viszont, hogy dobogós lett, bizonyítja, a hátborzongató szórakoztatáson kívül mélyebb értékei is vannak ennek – az egyébként a kasszáknál is sikeres – könyvnek.

Mészöly Ágnes ajánlója:
Vannak helyek, ahonnan sosem szabadulsz. Ahonnan elköltözni talán, de távozni nem lehet. A spirituális vonzás a galaxis túlvégén is megtart, ahol a Föld gravitációja már érzékelhetetlen.
Alexa - sikeresnek tűnő self-made-woman, aki vidékiként építette fel magát a fővárosi média könyörtelen világában, ugyanúgy, mint megalkotója -, azt hiszi, rég maga mögött hagyta múltját és szülőhelyét. Ám a sziporkázó légvár, amit az életének nevez, köddé válni látszik. Ha más nem is érzékeli, ő tudja: az összeomlás csak idő kérdése. Hogy az alapoktól kell újraalkotnia mindent.
Egy gyilkosságsorozat, melyet az egész ország döbbent borzalommal figyel, lehetőséget ad számára, hogy bizonyítsa rátermettségét oknyomozó riporterként. Beleássa magát az ügybe, és ahogy egyre többet tud meg a brutális kegyetlenséggel kivégzett, gyönyörű lányok történetéből - melynek szálai gombafonalként hálózzák be szülővárosa földjét -, egyre személyesebbé válik számára az ügy.A végzet pedig visszavezeti őt a kezdetekhez. Borsodba, elfeledettnek hitt szerelméhez és feldolgozottnak hitt traumáihoz.
Bánhidi Lilla első krimijének hőse versenyfutásba kezd az idővel és a titokzatos, tökéletesnek tűnő gyilkossal, ám hogy a célszalagnál mi vár rá, mindenki számára rejtély.
A Prae kiadó Krimi Ma sorozata a Sorsod Borsod megjelenésével újabb remekművel gazdagodott, amely a hagyományokhoz híven körömrágósan izgalmas, mellbevágóan fordulatos, és úgy minden ízében hazai, hogy a nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő regény.
Forrás: lira.hu

A legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat egyébként Visky András nyerte Kitelepítés című regényével. Az elismerést a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár megnyitóján adtak át. Az első Margó x Erste #higgymagadban különdíjat Szűcs Ádám vihette haza.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!