Ugrás a tartalomra

Még benyújthatják ötleteiket a városlakók Miskolc részvételi költségvetésére

minap.hu/Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. június 19. szerda 12:41
A határidőt meghosszabbították június 30-ig, a szavazás augusztus 1-jén indul.
II. János Pál pápa tér /Fotó: Juhász Ákos

Már harmadszor indult el a részvételi költségvetés Miskolcon. Az első két év kísérleti státuszban volt, hiszen az önkormányzat munkatársai tudni szerették volna, hogyan működik a gyakorlatban a projekt – mondta Kovács Kamilla részvételi költségvetés referens.

- Idén megemelték a korábbi 15 millió forintot, így most 40 millió forint lett a részvételi költségvetés keretösszege. Ez az összeg a miskolci önkormányzat éves költségvetésének részét képezi, de attól különleges, hogy a képviselőtestület döntése alapján ezeknek a millióknak a helyét nem ők, hanem a lakosság dönti el. Vagyis, hogy milyen cél megvalósításra fordítsák. 

Még gyűjtik az ötleteket, melyeket június végéig lehet benyújtani írásban, a Tervezzük Miskolcot webes felületre. Bárki, aki elmúlt 16 éves, élhet ezzel a lehetőséggel – tudatta a referens.  A benyújtás módjairól korábban ITT írtunk.
 
- Három témában tehetnek javaslatokat a városlakók: „Zöldülő Miskolc”, „Közös tereink” és „Támogató Miskolc” kategóriákban. Amelyik ötlet nagyon eltér, vagy semmilyen módon nem kapcsolódik ezekhez a témákhoz, azt sajnos nem tudják elfogadni és tovább engedni a részvételi költségvetés további fázisaiba – hangsúlyozta a szakértő. 

Avastetői játszótér /Fotó: Juhász Ákos

- Eddig hatvanöten nyújtottak be a témákhoz köthető javaslatokat. Érezhető volt, hogy a választás kicsit elterelte az emberek figyelmét a részvételi költségvetésről – vélekedett Kovács Kamilla. Ezért is döntöttek úgy, hogy meghosszabbítják a határidőt. Hagynak még időt a miskolciaknak, hogy kitalálhassák, mit látnának szívesen a lakókörnyezetükben. 

- Általános tendencia évről-évre, így most is jellemző, hogy zöldítéssel kapcsolatos ötletek érkeznek leginkább. Rengeteg fásítás, virágosítás, parkosítás szerepel az elképzelések között, valamint játszótér és napellenző. De a környezettudatos, napelemes megoldások a közterületeken, a mikromobil eszközök kiterjesztése - például kerékpártámaszok létesítése - is gyakori. 

A referens elmondta, hogy „Street art” ötletek is érkeztek, a városban lévő tűzfalakon szeretnének szép festményeket látni a lakók és többen ehhez adtak támpontokat is, hogy konkrétan hogyan valósítsák ezt meg. 

További hírek

Olvasnivaló