Ugrás a tartalomra

Mégsem lesz ingyenes a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 20. szerda 09:44
Mégsem lesz ingyenes a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak, egyelőre pilot jelleggel indítják el a gyakorlati oktatás megszervezését.
Képünk illusztráció / Fotó: Shutterstock

Mint arról korábban a minap.hu is beszámolt, a kormány csütörtök reggel bejelentette, hogy szeptember 1-jétől ingyenessé teszi a jogosítványszerzést a hazai középiskolásoknak. Úgy tűnik azonban, hogy az öröm korai volt.

Reggeli posztjában még azt írta az igazságügyi miniszer, hogy „2024. szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak”, hozzátéve, hogy ebbe beletartoznak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, vizsgák is.



Délutáni posztjában viszont már arról ír, hogy az állam idén pilot jelleggel indítja el a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését, és a cél, hogy a jövőben ez teljes körű legyen. Hozzáteszi, hogy 2024 szeptember elsejével a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás.

Az ingyenes jogosítvánnyal kapcsolatos törvényjavaslatot még tavaly benyújtotta a kormány. Eszerint: „Az állam a középiskolákban tanulók részére ingyenesen biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását”. Ezzel, az állami szakképző intézményekben tanulókra és a középiskolákban tanulókra egyaránt vonatkozó ponttal egészítené ki a kormány a szakképzési és a köznevelési törvényt is, olvasható az „állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezet” című 45 oldalas salátatörvény-javaslatban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!