Ugrás a tartalomra

Miskolci siker - Energiaügyi Innovációs Díjat kapott a FUX

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 27. szerda 14:04
Harminckettedik alkalommal adták át a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat díjait március 26-án, az Országház Felsőházi Termében. Az egyik megtisztelő díjat a miskolci székhelyű FUX Zrt. hozta el.
Barkóczi István, a FUX Zrt. tulajdonosa (j), miután átvette a 2023. évi Energiaügyi Innovációs díjat az Országházban 2024. március 26-án. Mellette Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára (b2), Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója, a bírálóbizottság társelnöke (b1) és Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára (b3). MTI/Purger Tamás

A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén a kulturális és innovációs miniszterrel, elsősorban a gazdasági eredmények és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő innovációs teljesítményeket.
Az innovációs nagydíj tükre a magyar gazdaságnak, idén a korábbinál több, ötvenhét pályázat érkezett – ismertette Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke a díjátadón. – A cél világos volt a kezdetekkor is: felzárkózni a szerencsésebb sorsú országokhoz – hangsúlyozta.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára szerint az innovációval olyan alkotások születnek, amelyeknek kisebb közösségek, nagyobb tömegek is hasznát vehetik. Ehhez alkotó egyéniségekre van szükség, hogy a megoldások a mindennapokban is megjelenjenek. Mindehhez pedig vállalkozások kellenek, amelyek kockázatot vállalnak, hogy az ötletből technológia vagy szolgáltatás jöjjön létre. A miniszterhelyettes rámutatott, a díjátadó nem csupán egy rendezvény, hanem a leginnovatívabb cégek éves seregszemléje is egyben. 
Az innováció elsődleges céljaként említette az árbevételt, a GDP-hez hozzájárulást: ez a gazdasági hatás. Támogatni ugyanakkor erkölcsileg is szakmailag is szükséges, a magyar innovációs nagydíj az utóbbiak egyik ilyen fontos eszköze. Fennmaradni azok a cégek tudnak, amelyek képesek reagálni a gyors változásokra, cél, hogy minden második cég innovációt hajtson végre – zárta gondolatait.

A nagydíj mellett hét szektorális díjat ítéltek oda a legjobbaknak. Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával kiírt 2023. évi Energiaügyi Innovációs Díjat a FUX Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. kapta a környezetbarát karbonszál erősítésű kompozit magú nagyfeszültségű távvezeték gyártásáért. A díjat Barkóczi István, a cég tulajdonos-vezérigazgatója vette át az Országgyűlésben. 

Az új fejlesztésű karbonszálas távvezeték forradalmasíthatja a villamosenergia-átvitelt úgy, hogy ezek a vezetékek negyedével nagyobb teljesítményt vihetnek át, ráadásul a régiek helyére szerelhetők fel. A növekvő energiaigények és az újonnan hálózatba integrálandó kapacitások miatt már most szükség van erre a fejlesztésre.

Drótkötélhúzás. Fotó: Mocsári László

A villamos kábelgyártásban európai hírű FUX Zrt. szakemberei folyamatosan figyelik a nemzetközi trendeket, és gyártói oldalon keresik az új, versenyképes megoldásokat. Egy ilyen innováció eredményeként született meg az ACCC© vezetéksodrony, a nagyfeszültségű villamosenergia szállítás számára. Az innováció megvalósításához elengedhetetlen volt az úgynevezett trapéz keresztmetszetű huzalok gyártástechnológiájának fejlesztése, majd azok sodrási folyamatának kidolgozása és megvalósítása, hogy a kész vezetéksodrony előálljon. Az innováció megvalósulása eredményeképpen sikeresen elnyerték Európa legnagyobb ACCC© vezetéksodrony-csere projektjét is a maga 1775 kilométerével. Ennek a megbízásnak az összértéke több mint 10 milliárd forint.

A zsűri döntése alapján a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjban az Egis Gyógyszergyár Zrt. részesült, a DELIPID® Plus és TORVAZIN® Plus kombinációs gyógyszerkapszulák kifejlesztéséért.
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával kiírt 2023. évi Ipari Innovációs Díjban az Electrostatics Kft. részesült az „InteGREATed protection – vezetőképes öltözetek új generációja” című innovációért.
Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával kiírt 2023. évi Agrár Innovációs Díjban a ZILDA tejüzem – Makrom Kft. részesült az első A2 és laktózmentes A2 tejtermékek előállításáért és az elért tejipari és élelmiszeripai innovációért.
Az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával kiírt 2023. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Respray Solutions Kft. részesült a világ első fújós dezodor újratöltő megoldásáért.
Az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával kiírt 2023. évi Energiaügyi Innovációs Díjban a FUX Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. részesült a környezetbarát karbonszál erősítésű kompozit magú nagyfeszültségű távvezeték gyártásáért.
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) 2023. évi Innovációs Dijában az Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. részesült a Femtonics FocusPinner – 3D valós idejű képstabilizáció kifejlesztéséért.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) „Alapkutatástól a piacig” 2023. évi Innovációs Díjában a Technoorg Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft. részesült a „CleanMill – ionsugaras mintapreparáló rendszer védőgázas munkakörnyezethez való illeszkedéssel” című innovációért. 
A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2023. évi Startup Innovációs Dijában a Voovo Hungary Kft. részesült a Voovo – digitális tanulókártyák intelligencia alapú, szupergyors fejlesztéséért.

A bírálóbizottság kiemelt elismerésben 3 innovációs teljesítményt is díjazott:
 
Fénytől védett asszisztált reprodukciós módszer „(Lightprotected assisted reproduction technique” [Light-Prot ART]). Megvalósítók: PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika (Pécs), Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont (Pécs), PTE Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium (Pécs).
A Ganz 180.1-30 tpusú forgóváz kifejlesztése. Megvalósító: Ganz Motor Kft. (Budapest).
Hidrofilt energiahatékony ZLD és NZLD vízkezelő rendszerek. Megvalósító: Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. (Nagykanizsa).

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!