Ugrás a tartalomra

Szín-teret hasítanak ki a belvárosból

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. június 21. péntek 13:18
A virágóra és környéke után újabb közösségi területtel egészül ki a Városház tér környezete.
Osztie Tibor képgalériája

KálvinKolor – így keresztelték el a Szent István téri parkoló melletti, használaton kívüli útszakaszt, ami a Dayka-átkötéshez kapcsolódó átalakítások eredményeként funkcióját veszítette. Az útszakasz korábban a Zenepalota irányába vezette el a forgalmat. 

A miskolciak részéről, kiváltképp a város ifjúsága irányából több alkalommal merült fel az igény egy, a fiatalokat célzó közösségi tér kialakítására. A Miskolci Részvételi Költségvetésbe többször nyújtották be az elképzelést, amelyek azonban nem kaptak kellő mennyiségű szavazatot a megvalósuláshoz – idézte fel a péntek délelőtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a humán területekért felelős alpolgármester.

Varga Andrea Klára kifejtette: Miskolc város vezetése erre az igényre reagálva döntött úgy, hogy fiatalos stílusú közösségi teret alakít ki. Ugyanis – fűzte hozzá – a zöld területeinkkel való gazdálkodás mellett hasonlóképpen lényeges az is, hogy a kihasználatlan tereinket a városlakók kikapcsolódásának szolgálatába állítsuk. Úgy véli, a heteken belül utcabútorokkal kiegészülő színes és vidám utcaszakasz legfőképp a fiatalokat találhatja majd meg. 

Varga Andrea Klára és Szunyogh László

A városvezetés bízik abban, hogy a Szent István tér átfogó fejlesztésére az elkövetkező ciklusban sor kerülhet. Ezzel a kísérleti koncepcióval pedig – ecsetelte a város főépítésze – nem csupán az ideiglenes időszakra teremtenek egyfajta megoldást, hanem felmérhetik azt is, miféle funkciók kiaknázására lehet majd érdemes a térszeglet egy majdani beruházás terveiben.

Szunyogh László a polgármesteri hivatal Főépítészeti Kabinetjének nevében köszönetét fejezte ki az ötletgazda Révai Mártonnak. Mint megtudtuk, a fiatal és dinamikus építész szakmai elgondolásaival a város egy másik pontján lévő látványossága esetében már találkozhattunk: ő az, akinek a tervei alapján tavaly májusban az Y-híd lábánál létrehozták a Graffiti Alkotóparkot.



Az elkövetkező hetekben a waldorfos, zrínyis, kósos és avasista művészetis diákok mellett a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt önkéntesei saját víziójuk mentén festhetik hát le a több mint kétszázötven négyzetméternyi aszfaltcsíkot. A KálvinKolor július közepére készülhet el teljes valójában. A nyolc, heverészésre is alkalmas darab között találunk majd egy okospadot is, melyet napelemről ellátott USB-töltővel szerelnek fel.

További hírek

Olvasnivaló