Ugrás a tartalomra

Feltennék Miskolctapolcát is a világtérképre

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. szeptember 19. csütörtök 17:47
​​​​​​​A Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság csütörtöki ülésén kezdeményezte a Barlangfürdő világörökségi helyszínné nyilvánítását.
Fürdőbelső a barlangban Fotó: Juhász Ákos

Az UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Világörökség egyezményének célja az emberiség kiemelkedő értékkel bíró kulturális és természeti örökségének megőrzése. Az egyezményhez csatlakozó állam egyebek között kötelezettséget vállal arra, hogy a területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára is.

Hazánkban eddig nyolc helyszín került fel a világörökségi listára, tizenegy helyszín pedig felvételre várakozik.

A már listán szereplő látványosságok között szerepelnek az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, Hollókő vagy a Tokaji borvidék. Ehhez a sorhoz csatlakozna a jövőben Miskolctapolca ékköve, a Barlangfürdő is. Bazin Levente, a javaslatot tevő bizottság elnöke elmondta, ez egy hosszú folyamat első lépése.

A csütörtöki ülésünkön természetesen szóba került a Barlangfürdő aktuális helyzete is. Szinte egyhangúlag, egyetlen tartózkodás mellett arra szavaztunk, kapcsolódjon be Miskolc is az emberiség történelmébe: a Barlangfürdő legyen az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete által kulturális és természeti világörökségi helyszín.

Az önkormányzati képviselő szerint ez biztosítaná, hogy a Barlangfürdő minden körülmények között abban a formájában maradjon fenn az utókornak, ahogyan azt a korábbi generációk is megismerték.

- A fürdő termálvizű kútjának a mélyítése is a fejlesztési tervek között szerepel: ígértek ugyanis állami támogatást, és azt a legjobban - úgy vélem - ezen a módon lehetne felhasználni. Ez biztosítaná, hogy melegebb legyen a fürdő vize, és ne kelljen gázzal fűteni. Így egy fenntartható, környezetbarát épületet lehetne.

A Miskolctapolca Barlangfürdő egy Európában egyedülálló, meleg források felett emelkedő barlangban kialakított fürdőhely. A 30 fokos víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén ajánlott, de mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké - nem éri el az 1000 milligramm/litert sem - így korlátlan ideig lehet benne fürdőzni.

Az egyetlen tartózkodó bizottsági tag aggálya az volt, hogy a város számára komoly adminisztrációs munkát jelentene a listán való szereplés. Bazin Levente szerint azonban ez csak előnyökkel járna Miskolc számára.

- A Barlangfürdő a Miskolci Fürdők Kft. része, ami Holding tagvállalat, tehát mögötte áll az önkormányzat, ahol megfelelő apparátus van az ügyintézésre. Ugyanakkor komoly lépés lenne a turizmus szempontjából, a város felkerülne a világtérképre. Emellett a finanszírozási lehetőségek is jócskán megnőnének, ezeket a helyszíneket ugyanis támogatja az UNESCO – adott tájékoztatást a bizottság elnöke.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!