Ugrás a tartalomra

Teret kapott a miskolci diákság a Miskolc Plázában

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. szeptember 16. hétfő 17:13
Impozáns helyen, a Miskolc Plázában kezdte meg működését hétfőn a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület új szolgáltatása MiKuckónk Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér néven. Az új iroda célja, hogy helyet biztosítson az egyesület és a fiatalok számára a tevékenységeik hatékony folytatásához, programjaik szervezéséhez a városban.
Megnyílt a MiKuckónk ifjúsági iroda a Miskolc Plázában. Fotó: Mocsári László

Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok és Karcag után hétfőn nyitotta meg ajtaját az érdeklődő fiatalság előtt a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület - amely a Miskolc Városi Diákönkormányzat szakmai, jogi hátterét is biztosítja -, új irodája a Miskolc Plázában. A MiKuckónk Közösségi Tér az Erasmus Szolidaritási Testület szolidaritási projektjének, a miskolci önkormányzatnak és nem utolsó sorban a pláza tulajdonosának, az Indotek Group-nak köszönhetően jöhetett létre.

A projektben a MIDÖK-ös fiatalok is aktívan részt vesznek, ezzel is erősítve a közösségi összefogást és a fiatalok szerepvállalását – hangzott el a megnyitón. Bálega János a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület szakmai vezetője elmondta, az iroda ötlete és az igény a miskolci diákönkormányzattól jött, ezt az egyesületük és az önkormányzat is felkarolta. 

- Maga ez a tér, a MiKuckónk egy jól működő partnerségnek is köszönhető, mert a Miskolc Pláza vezetésével és a mögötte álló céggel is régi és szoros a kapcsolatunk. Nyíregyházán, Szolnokon és Debrecenben is hasonló irodákat tudtunk elindítani az ő támogatásukkal. A Miskolc Pláza nem üzleti, hanem társadalmi felelősségvállalás alapján biztosítja a helyet a MiKuckónknak, amely minden hétköznap reggel tíztől délután hatig lesz nyitva az érdeklődők előtt. Vannak főállású alkalmazottak, akik munkaidőben itt elérhetők – ismertette Bálega János. 

Hozzátette, arra törekszenek, hogy a nyitva tartás lehetővé tegye a diákok, a szülők vagy a tanárok számára is, hogy eljöhessenek. Itt a rendezvényeken túl, érdeklődhetnek majd az önkéntességről, iskolai közösségi szolgálatról vagy a diákönkormányzatot érintő kérdésekről. De akár iskola után is be lehet ugrani egy teára, kávéra, egy jó beszélgetésre. A MIDÖK is rendelkezik kulccsal az irodához, tehát a bevásárló központ teljes nyitvatartási ideje alatt bármikor szervezhetnek ide programot. 

Még több fotó a galériában. Kattints a képre!

Fűtő Bence János a Miskolc Városi Diákönkormányzat (MiDÖK) tavasszal megválasztott diákpolgármestere kiemelte, az iroda megnyitása több pontból is fontos esemény a diákönkormányzat életében. Ez egy olyan közösségi tér, amelyet a diákönkormányzat használhat ezentúl megbeszélésekre, vitafórumok, képzések, előadások és sok egyéb program megtartására. Továbbá lesz itt egy állandó szolgálat, akiktől bármikor kérdezni lehet, tájékoztatást adnak minden diákokat érintő témában. 

- Ez egy kiváló környezet arra, hogy a diákok jól érezzék magukat, érdekes programokon vegyenek részt, akár iskola után, ráadásul a belváros szívében. Sok eseményt szervezünk a jövőben ide, indítónak lesz egy csapatépítő tréningnek is felfogható rendezvényünk, de gondolhatunk például a Valentin napra, egy mozizás utáni beszélgetésre, avagy akár egy kézműves foglalkozásra is. Bármi lehet, amivel a diákokat össze lehet hozni – emelte ki a diákpolgármester. 

Személyes törekvése, hogy a kisebbeket, tehát az általános iskolásokat is be tudják vonni a diákönkormányzat életébe. A pláza, mint helyszín is kiváló terep ehhez, hiszen tele van fiatalokkal, köztük általános iskolásokkal is, akik így akár itt is megszólíthatók. 

A miskolci önkormányzat képviseletében Veres Pál polgármester szólt az egybegyűlt fiatalokhoz. Hangsúlyozta, a város vezetése, amikor megkezdte működését, kijelölt fontos pontokat, amelyeket meg kívántak valósítani a ciklusban. Ezek egyike az volt, hogy be kell vonni a város ifjúságát a város vezetésébe, úgy, hogy az ő véleményük is becsatornázódjon a döntésekbe, illetve, hogy az önkormányzat is el tudja nekik mondani az őket is érintő terveit. 

- Létezik a diák önkormányzat, van diákpolgármester, és rendszeresek lettek az olyan találkozások, konferenciák, ahol meg tudjuk beszélni egymással a közös dolgainkat. Régi törekvés volt, hogy legyen egy olyan hely, ahol össze lehet gyűlni, ahol van egy találkozási pont. Nagyon örülök annak, hogy ez most megvalósult – fogalmazott a polgármester. Anekdotaként megosztotta, hogy számos ingatlant megnéztek a belvárosban, a főutcán is, de csak nem találtak igazán megfelelőt. Örömmel vették a Miskolc Pláza felajánlását, hogy biztosítja a helyet erre a célra. Veres Pál gratulált a MiKuckónk létrehozóinak és jó munkát kívánt a diákságnak az új irodában.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!