Ugrás a tartalomra

Ima a gyermekekért – új kötettel emlékeznek Szabó Lőrincre

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. október 03. csütörtök 17:35
Gyermekek által válogatott versekből és általuk készített rajzokból szerkesztett könyvvel tisztelegnek a miskolci születésű költő előtt, születésének közelgő 125. évfordulója alkalmából.
Ima a gyermekekért címmel új verseskötettel emlékeznek meg Szabó Lőrincről közelgő 125. születési évfordulója alkalmából. Fotó: Mocsári László

Az Ima a gyermekekért címmel megjelent könyv bemutatóján a Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolában elmondott ünnepi beszédében az iskola igazgatója, Balajtiné Markó Judit hangsúlyozta, mindig is fontosnak tartották, hogy tanulóik megismerjék iskolájuk névadójának életét és legfontosabb verseit. A költő munkássága inspirálólag hatott rájuk is, ezért határozták el, hogy halálának és közelgő születésnapjának 125. évfordulójára összeállítanak egy könyvet, mégpedig gyerekek válogatásában és rajzaival. Az iskola tanulói és tanárai ezzel tisztelegnek névadójuk emléke előtt. 

Kattints a galériáért!

- A kötetben lévő gyermekrajzok és az általuk kézzel leírt versek egyfajta kapcsolatot teremtenek a költő és a mai fiatalok között. Lehetőséget adva arra, hogy kifejezzék érzéseiket és gondolataikat. Reméljük, hogy ez a kötet nem csak a költő szellemiségét idézi fel, hanem ösztönzi a diákjainkat a kreativitásra, valamint a kultúra szeretetére – mondta az igazgató, aki köszönetet mondott mindenkinek, akinek szerepe volt a könyv létrejöttében, a mecénásoktól a szerkesztőkig. 

Lázár Gyuláné, a Szabó Lőrinc Iskoláért Oktatási Alapítvány létrehozója beszámolt a kötet létrehozásának folyamatáról, az ötlettől a nyomtatásig. Elmondta, ez már a 21. századnak a könyve, amely digitalizáltan készült. A nyomtatott könyv tartalmaz egy QR kódot, amelyet beolvasva megnyílik egy internetes oldal, ahol sokkal több információ jelenik meg, mint a könyvben. Az illusztrációk és az írott versek mellett bőséges hanganyag is meghallgatható. Köztük néhány olyan is, ahol Szabó Lőrinc saját verseit szavalja.

- A kötet nagy része a gyerekek munkája, akik egy pályázatra készítették el a versek inspirálta rajzaikat és a kézírásos verseket, amelyek legjobbjai bekerültek a könyvbe. Én naponta forgatom és gyönyörködök benne, hogy ezek a mai gyerekek mennyi mindent meglátnak egy-egy szép versben. A kötetben harmincnégy Szabó Lőrinc vers található – tudtuk meg Lázár Gyulánétól, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a költő verseiből 1992-ben már kiadtak egy kötetet, amely bejárta a világot. Most az évforduló miatt döntöttek úgy, hogy egy újabb könyvet készítenek, sokak összefogásával. 

Gedeonné Bátyi Klára, a Szabó Lőrinc Iskoláért Oktatási Alapítvány kuratóriumának elnöke azért tartja fontosnak egy-egy új könyv kiadását Szabó Lőrinc verseivel, mert újabb és újabb generációk nőnek fel, akikkel meg kell ismertetni a költő szép verseit, hogy ők is lelkesedéssel olvassák, hiszen ezek a művek kortalanok. A mai emberekhez, fiatalokhoz ugyanúgy szólnak, mint a korábbi korosztályokhoz.  

- Meghirdettünk egy pályázatot a Szabó Lőrinc Általános Iskolában, amelyben a verseit kellett vagy lerajzolni vagy szépen, kézzel leírni. A beérkezett munkákból egy szakértő zsűri választotta ki azokat, amelyek végül bekerültek a könyvbe is. Minden évben megrendezzük a Szabó Lőrinc szavalóversenyt, amire nagyon-nagyon sok gyerek jelentkezik. Úgy látjuk, hogy szívesen tanulják a verseket, illetve nagyon sok megzenésített verse is van a költőnek, amelyeket szintén szívesen hallgatnak és éneklik őket a gyerekek – ismertette a kuratórium elnöke. 

Kocsis Ádám a 6. N osztály tanulója is leírt egy Szabó Lőrinc verset, az Arany nap címűt, amely bekerült a könyvbe. Ádám megosztotta, hogy ezt egy nagyon jó versnek tartja, mert tükrözi egy kicsit a személyiségét. 
- Az Arany nap a tavaszról szól, és szerintem a tavasz az egy jó évszak, újraéled a természet, csicseregnek a madarak, kirügyeznek a fák – mondta az ifjú, aki rendszeres résztvevője a szavalóversenyeknek is. 

Az Ima a gyermekekért című verseskönyv támogatói között volt Veres Pál leköszönt polgármester, több önkormányzati képviselő és helyi vállalkozó is, akik közül többen személyesen jelen voltak a könyvbemutatón. Az ünnepség végén a megjelent kötetből tiszteletpéldányt vehettek át azok a diákok, alkotók és mecénások, akik valamilyen formában hozzájárultak az elkészítéséhez.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!