Ugrás a tartalomra

Mérges és ehető: ne vegyük egy kalap alá

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 10. csütörtök 15:21
Nem mindegy hogy gombapaprikás, vagy paprikás a gomba - bükki túránk során ehetővel alig, mérgessel annál többször találkoztunk. 
Mocsári László képgalériája

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye az egyik olyan területe az országnak, melynek nagy részét erdő borítja. Ennek megfelelően a gombaszedésre is rengeteg lehetőség nyílik. Mi is teszteltük a környék termését, ám nem saját ismereteinkre hagyatkozva vágtunk neki a túrának, hanem felkértünk egy tapasztalt gombavadászt.

- Nagyon heterogén az összetétel mind a különböző fa fajták, mind a termőterületek és a mezőgazdaági kultúrák terén – írta le a terepet Béres János, a Miskolci Gombász Egyesület elnöke, akivel épp Lyukóvölgy felé zötykölődtünk.

Beindult a szezon

- Miskolc körül sok az éppen műveletlen mezőgazdasági terület, ahol – akárcsak az erdőkben – számos gombafaj megél. Minden gombának megvan a termési ideje: amikor kedvezőre fordul az időjárás, akkor tömegesen termőre fordulnak – ecsetelte Béres János, aki szerint a mostani szezon nagyjából két hete kezdődött.

- Mi a termőtesteket gyűjtjük, a gombák lent vannak a talajban, és amikor úgy érzik, megfelelőek a körülmények a szaporodásra, kibújnak. Egy ideje tartósabb volt a csapadék: ilyenkor kivirul a gombavilág. Az év teljes időszaka alatt jönnek elő a termőtestek – nem feltétlen évszaktól, hanem körülményektől függően. Emellett vannak olyan gombák, amelyek csak mostanság jelentek meg tömegesen: ez is jelzi az időjárásban végbemenő változásokat.

Valami fehérlik az avarban

Béres János szerint Magyarországon a nagyobb termetű gombákból nagyjából 300 olyan faj van, amelyekre minden évben számítani lehet. Ezeknek nagyjából a 40 százaléka ehető, kisebb részük mérgező, és van egy másik, szintén tetemes hányaduk, amelyek valamilyen oknál – íze, állaga - fogva fogyasztásra nem alkalmasak.

- Az őszi szezon elejének ehető fajtái közül a tinóru-félék jelentik a legértékesebb zsákmányt a gombászok számára. Mostanra kidugták kalapjukat a pereszkék és a nagy őzláb gombák is – a Bükk-fennsíkon tömegesen találni belőlük. A laskáknak mind a két változata, a nyári és a téli is megjelentek már. A fenyvesekben rizikegombákkal, fenyő tinóruval, érdes tinóruval találkozhatunk. 

A Miskolci Gombász Egyesület elnöke szerint október elején a mezőkön is beindult az élet. Olyannyira, hogy a piacon rengeteg mezei szegfűgombát kínálnak az árusok.

- Vannak a város környékén nagyon jó gombász területek, ám ezeket már a helyiek is jól ismerik: be is gyűjtik innen hamar az ehető gombákat. Az ilyen helyek közé tartozik a Csanyikvölgy, Fehérkőlápa, Kékmező vagy a Bükk felsőbb régiói. Utóbbi részen hamarabb is indult a gomba szezon. Jávorkút és a Hór-völgy is megakapta azt a csapadékmennyiséget, ami a bőséges terméshez kedvező.

Irány a gombavizsgáló!

Béres János emellett arra is felhívta a figyelmünket, hogy rettentően fontos a különböző balesetek megelőzése. 

- Vármegyei szinten a másodikak vagyunk a mérgezések terén: az ország összes gombamérgezése közül Borsod adta az esetek 14 százalékát az utóbbi időszakban. Ebben a tekintetben csak Pest vármegye előz meg bennünket – mondta a szakértő.

A termési riportunk helyszíne a Lyukóvölgy és Parasznya közötti erdős terület volt. Itt több kilométeres túrát tettünk a kellemes őszi ájeren. Jobbára tölgyes vidéken, kisebb részt fenyvesek alatt jártunk. Az ehető gombafajok terén igen szűkös volt a kínálat: a termőtestek nagyobb részét már vagy leszedték a korábban érkezők, vagy még nem bújtak ki a földből ezen a részen a keresett fajták. Egyetlen magányos őzlábgombával, valamint két tinóruval zártuk a gyűjtést. Ellenben rengeteg harkálytintagombával és párducgalócával találkoztunk, valamint számos, étkezésre alkalmatlan galambgomba fajjal. Ezeket otthagytuk a lombok alatt, az ősz viaszgyümölcskosarában, hadd táplálják mások tekintetét is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!