Ugrás a tartalomra

Meglátták, szóltak, elvitték – roncsautókat szállíttatott el a MIÖR

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. április 04. csütörtök 14:55
Két üzemképtelen járművel kevesebb Miskolc utcáin. A MIÖR munkatársai csütörtök reggel csaptak le a roncsokra.
A gazdátlan autókat elszállítják. Fotó: Mocsári László

Egyre többen döntenek úgy, hogy használaton kívüli autójukat leparkolják valahol és határozatlan ideig ott tárolják. A jármű így elfoglal egy parkolóhelyet azok elől, akik rendeltetésszerűen használják az autójukat, szép lassan az enyészet részévé válik és ebből kifolyólag nem is túl szép látvány.

A Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) az elmúlt években fokozottan odafigyel városszerte az elhagyott járművekre. Igyekeznek a felelőst rábírni, hogy foglalkozzon a tulajdonával, amennyiben ez nem történik meg, elszállítják azt – hangzott el a csütörtök reggeli intézkedéssorozaton.

Az intézkedési protokoll minden esetben az, hogy először a MIÖR munkatársai kihelyeznek a járműre egy felszólítást a tulajdonosnak, hogy szállíttassa el az üzemképtelenné vált autóját, amennyiben erre a megadott határidőig nem reagál, tesznek egy újabb próbát egy azonnali felszólítással. Ha ez is eredménytelen, akkor a MIÖR jogosult a rendszám nélküli üzemképtelen járművet elszállíttatni – ismertette a Miskolc Televízió stábjával a helyi rendészet járőrszolgálati szakreferense.

Az üzemképtelen, hatósági jelzés nélküli gépjármű elhelyezésére közterület-használati engedélyt kell beszerezni, amelyet a tulajdonos vagy az üzembentartó egy alkalommal 30 napra kérhet. A KRESZ kimondja, hogy a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton szabálytalanul tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője - a tulajdonos költségére - eltávolíthatja. A gondot ez a szó jelenti, hogy „eltávolíthatja”. Vagyis az állami hatóság nem köteles rá. De bejelentésre általában eljárnak az ügyben.


Stubnya Milán emlékeztetettamennyiben Miskolcon látunk a lakókörnyezetünkben egy régóta nem mozduló, egyre lepusztultabb, láthatóan elhagyott járművet, érdemes a kijelölt hatóságnak, a Miskolci Önkormányzati Rendészetnek jelezni. A Torontáli és Középszer utcánál intézkedő szakember hozzátette, amikor jelzést kapnak elhagyott, közterületen lévő járműről, intézkednek, akár hivatalos szerv, akár a lakosság vagy önkormányzati képviselő a bejelentő.

A gépkocsit előírás szerint hat hónapig kell a MIÖR telephelyén őrizni, esélyt adva a tulajdonosnak, hogy jelentkezhessen érte, mielőtt árverésre bocsátanák. Ennek időpontját harminc nappal korábban meg kell hirdetnünk, ezért minimum hét hónapig tárolniuk kell a járművet. Ez az önkormányzatnak jelentős költség, amit valamennyire kompenzálhat az eladásból befolyó bevétel.

A MIÖR hatáskörébe csak az önkormányzati közterületek tartoznak, a magán- vagy állami területen álló üzemképtelen járműveket nem náluk kell bejelenteni!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!