Ugrás a tartalomra

Ennyivel drágul a benzin januártól

portfolio.hu
Utoljára módosítva
2023. december 07. csütörtök 10:38
Már biztos, hogy alig több mint negyvenegy forintos drágulásra lehet számítani január 1-től a hazai benzinkutakon, írja a portfolio.hu.
Fotó: portfolio.hu

A lap cikkében emlékeztet, egy európai uniós szabály miatt januártól jövedékiadó-emelés lesz a hazai benzinre és a gázolajra, de a nyáron bejelentett adóemeléssel a kormány kicsit túlbiztosította magát és az adómérték egészen négyszázhúsz forintos euróáárfolyamig elegendő, így korábban voltak olyan feltételezések, hogy végül alacsonyabb díjszabást vezetnek be.

Ez nem így történt, a NAV oldalán megjelent legfrissebb jövedékiadó-módosítás alapján kijelenthető, hogy 2024. január 1-től a benzin esetében százötvenkettő (ha a Brent ötven dollárnál olcsóbb, akkor százötvenhét), a gázolajnál pedig száznegyvenhárom (ha a Brent ötven dollárnál olcsóbb, akkor százötvenhárom) forint lesz literenként az adó mértéke.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az áfával együtt körülbelül negyvenegy forinttal emelkednek az üzemanyagárak.

A lap cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben az EU-s rendelet szerint is alkalmazandó idei, október eleji euró-árfolyam mellett határozták volna meg a 2024-től aktuális adóterhet, akkor a benzin esetében literenként körülbelül száznegyven forint jönne ki, a dízelnél pedig százhuszonnyolc forintos lett volna a jövedéki adó mértéke.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!