Ugrás a tartalomra

Jubileumi az öröm a múzeumnál a díj után

Bódogh Dávid / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. május 28. kedd 14:57
Eredetileg csak jövőre pályázott volna, ám még idén elnyerte az „Év Múzeuma 2024” címet a Herman Ottó Múzeum.
Fotók: Osztie Tibor

Ahogy arról a hétvégén beszámoltunk, huszonöt év után ismét Miskolcra került a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által kiírt országos szakmai díj. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, amelyet az adott intézmény elmúlt évi fejlődését értékelve, az eredményeket összevetve ítélnek oda. A Herman Ottó Múzeum utoljára 2000-ben, még a századik jubileumát követően nyerte el az elismerést.

Miként arról olvasóink értesülhettek: az idén százhuszonöt éves intézményben számos fejlesztés zajlott az elmúlt esztendőben. A közelmúltban adták át például az új Képtárat. De az intézmény Tímármalom utcai épületében idén januárban megnyílt az a Régészeti Látványtár, ami egyedülálló tárlatával és múzeumpedagógiai foglalkozásaival rengeteg látogatót vonz azóta is.

A kiállításnak egészen különleges a kibontása és a tartalma: több mint kétezer tárggyal mutatják be a rézkortól a kora újkorig terjedő időszakot, az érdeklődők a megye régészetét tekinthetik át. 

Az elmúlt év fejlesztései tehát – húzta alá a múzeumigazgató – jó esélyt adnak arra, hogy ismét a szakmai élvonalba kerülhessen a miskolci intézmény. Hozzátette: a múzeum eredetileg csak jövőre pályázott volna a most elnyert címre, ám végül úgy döntöttek, még idén beneveznek. A pályázatot zsűriző, a Pulszky Társaság által felkért bírálók ezt követően személyesen is felkeresték a múzeumot.

Szolyák Péter a Miskolc Televízió érdeklődésére elmondta, a "társadalmi felelősségvállaláson" túl még két szempont mentén vizsgálták meg őket. Véleménye szerint a "megújulás"-kategóriában az új épületrészek és kiállítások, míg az "ismeretátadás"-kategóriában kiemelkedő és folyamatosan szélesedő múzeumpedagógia tevékenységük okán eshetett rájuk a szakavatott véleményezők választása.

"A múzeum egyik szép törekvése a világjárvány alatt kristályosodott ki: a társadalmi szerepvállalást, mint missziót fogalmazta meg akkor, amikor a Mohamed és hegy mondást magára igazítva azt mondta: ha a látogató nem jöhet el a múzeumba, menjen a múzeum a látogatóhoz! Azóta is Kultúrkoffer címmel a múzeum utazó bőröndjeiben muzeológusok visznek házakhoz, családokhoz, idős emberekhez tárgymásolatokat, játékokat, témafeldolgozásokat, bizonyítva, hogy egyszerű ötletekből is létrejöhet valami rendkívüli, csak figyelnünk kell egymásra" - olvasható a magyarmuzeumok.hu-n a méltatás.

A Herman Ottó Múzeum azonban nem ül a babérjain: most pénteken a régészet napja alkalmából ajánlja programjait játékos kedvűeknek és tudásszomjukat csillapítani vágyóknak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!