Ugrás a tartalomra

Kalandra Fel!

MTI
Utoljára módosítva
2024. február 22. csütörtök 13:54
Megnyílt a negyvenhatodik utazás kiállítás és a harminckettedik Budapest Boat Show. A kiállítás középpontjában idén az aktív- és kalandturizmus áll.
Fotó: Hungexpo FB

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár a megnyitón elmondta a magyarországi utazási szokások jelentősen átalakultak az elmúlt évtizedekben, már az élményeket, a kalandokat, kihívásokat keresik az emberek a nyaralásaik során.     Hangsúlyozta, folyamatosan azon dolgoznak, hogy minden évben egyre többen és egyre jobban tudjanak rekreálódni.

Tihanyi Klára, az Utazás+ kiállítás igazgatója hozzátette: megújult formában és tartalommal rendezik meg idén az Utazás+ Kiállítást, a látogatókat úgynevezett élményszigetekkel várják február 22-25. között a Budapest Boat Show-val, a Karaván Szalonnal, az E-bike Test&Show-val egy időben. A kiállítás külföldi díszvendége Bulgária, a belföldi Gyula és Békés vármegye. A 23 belföldi és 28 külföldi úti cél önálló standon kínálja utazásait, az érdeklődőket közel 150 kiállító várja - ismertette.

A rendezvény első másfél napja szokás szerint a szakmai közönségnek szól, ahol az üzleti találkozók mellett turisztikai konferenciákat és kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak.

Mariela Modeva, a bolgár turisztikai minisztérium tanácsadója, a külföldi díszvendég képviseletében elmondta, hogy Bulgária a légi és a tengeri forgalomban márciusban csatlakozik a határok nélküli európai térséghez, a schengeni övezethez, ez lendületet adhat majd a turizmusnak. Elmondta, Bulgáriában mintegy 40 ezer történelmi emléket regisztráltak (ebből 7 szerepel az UNESCO világörökség listáján), 36 kulturális rezervátumot, 160 kolostort és körülbelül 330 múzeumot és galériát.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, a belföldi díszvendég képviseletében közölte: kiemelten összpontosítanak az aktív turizmusra, bemutatják egyebek mellett a gyalogos és kerekpáros túraútvonalakat, a vármegyei kastélyokat, vagy a Körösök és a holtágak vidékét, természeti értékeket.

Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a mintegy száz négyzetméteres standon a látogatóknak bemutatják a páratlan termálvizeket, a megye gazdag kulturális és gasztronómiai kínálatát, így például a gyulai pálinka- és a csabai kolbászfesztivált is.

Balog Ádám, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) általános elnöke ismertette, hogy a közös kamarai standon 11 magyarországi régió turisztikai vállalkozásai mutatják be helyi látványosságaikat, termékeiket és szolgáltatásaikat.

Az Utazás+ kiállítással egy időben megnyílt "Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője", a Budapest Boat Show is, amelynek stratégiai partnere hagyományosan a Magyar Vitorlás Szövetség. Ugyanakkor az idei évben a kiállítás szervezői a Magyar Vitorlás Akadémiát és annak Vitorlázz Itthon programját kérték fel a hajós seregszemle díszvendégének. Az idei év az ötkarikás játékok éve, éppen ezért kiemelt szerepet kapnak az olimpikonok, egykori élversenyzők, valamint olimpiai reménységek.

A kiállítás fókuszában álló aktív- és kalandturizmushoz szorosan kapcsolódik a kerékpározás: a tavaly első ízben bemutatkozó E-bike Test&Show nagy siker volt, így a szervezők idén is megépítik a csaknem 3000 négyzetméteres tesztpályát, ahol a látogatók kipróbálhatják a kiállított elektromos kerékpárokat.     Hagyományosan népszerű eseménye a kiállításnak a lakókocsikat és lakóautókat felvonultató Karaván Szalon, melyen az érdeklődők megtekinthetik, bejárhatják a járműveket.
A színpadi programok kavalkádja mellett idén is sok program közül válogathatnak a látogatók: így például újra nyit a Fesztivál Sziget és lesz Blogger Corner is, ahol 9 világjáró osztja meg kalandjait, tapasztalatait és tanácsait az utazásaival kapcsolatban.

További hírek

Olvasnivaló