Ugrás a tartalomra

„Minden elolvasott könyv egy újabb megélt élet” 

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. június 14. péntek 07:01
Élményekre, párbeszédre és vitákra várják az olvasókat a csütörtökön megnyílt 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnap alkalmából Miskolcon, az Erzsébet téren. 
Fotók: Mocsári László

Az írók, az illusztrátorok, a könyves szakemberek és az olvasók ünnepének  megnyitó eseményén beszédet mondott Veres Pál, Miskolc polgármestere, Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnöke, valamint Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító, a miskolci könyvhét díszvendége. 

– "Minden elolvasott könyv egy újabb megélt élet" – kezdte beszédét Veres Pál egy Szergej Vasziljevics Lukjanyenko idézettel. – S mivel az embernek egy élete van, egyetlen módja van annak, hogy sok életet megéljen. Ez pedig az olvasás – fejtette ki a polgármester. Mint mondta, a könyveket már sokszor eltemették, de mégsem tűntek el, hiszen sokan vannak, akik a képernyő simogatása helyett mégis igénylik az illatát, a papírlapok érintését. A könyv olyan élményt nyújt, amely egyszerre fejleszti a képzelőerőt, tanít gondolkodni, értelmezni a körülöttünk lévő világot, és kifejezni összetetten érzelmeinket, gondolatainkat, miközben szórakoztat, megríkat, vagy éppen a katarzis által felemeli lelkünket. Veres Pál kiemelte: Miskolc olyan város, ahol otthon van az írott kultúra, a könyvek és az olvasás. – Ez a város a kultúra segítségével fogalmazta újra önmagát a nehézipar összeomlása és a gazdasági válság után. Miskolc a kultúra otthona, az ezernyi érték városa – hangsúlyozta.

Mocsári Lászó képgalériája

Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnöke az olvasás gyermekekkel való megismertetésének fontosságáról beszélt. Úgy látja, hogy a mai fiatal generációk egyre kevésbé tudnak egyetlen meghatározott cselekvésre koncentrálni, hiszen őket folyamatosan érik az ingerek az online világ felületeiről. Úgy véli, ha a gyermek olvas és meséket hallgat, akkor a világ részévé válik. Szerinte az irodalom fejleszti az egyéniséget, az empátiát, meghatározza az embertársakkal való kapcsolatokat, és formálja a világképet. Véleménye szerint a könyv, az olvasás emberségessé tesz.


– Nem arról van szó, hogy savanyú a szőlő, hanem arról, hogy túl sok mag van benne – mondta megnyitó beszédében Tóth Krisztina, megemlékezve napjainak nemrég önkezük által elhunyt íróiról és költőiről: Hazai Attiláról, Borbély Szilárdról, Szkárosi Endréről, Kabai Lórándról. idézve ez utóbbit, aki szerint a művészet olyan luxustudomány, amelyre szükségünk van, mert általa el tudunk igazodni a mindennapokban. Mándy Iván gondolatára utalva azt mondta, hogy az irodalom nem aszpirin, de okunk van az ünneplésre, hiszen még mindig születnek értékes művek és még mindig vannak valódi olvasók. 

A Könyvtérré alakult placcon az Advent Kiadó, a Bíbor Kiadó, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület, a Felvidék Ház, a Géniusz Könyváruház, a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, a Herendi 2004 Kiadó, a Libri Könyváruház, a Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Szinvapark Líra Könyváruház pavilonjai várják a könyvbarátokat a könyvheti újdonságokkal.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!