Ugrás a tartalomra

„Számomra az ékszerkészítés egy szerelem”

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. június 23. vasárnap 11:01
Bakos Szél Kata képzőművész az ékszerkészítésben találta meg a kapcsolatot a transzcendenssel.
Bakos Szél Kata képzőművész / Fotó: Juhász Ákos

Korábban a Szimbiózis Alapítványnál végzett művészetterápiás tevékenysége kapcsán volt televíziós stúdiónk vendége Bakos Szél Kata képzőművész. Most pedig egyedi készítésű ékszereiről beszélgettünk vele. Munkái Miskolcon a Havas Művészeti Ügynökség és Galériában láthatók, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar menyasszony című kiállításának részeként.

- Szakmám szerint rajztanár vagyok, de a tanítás mellett vágytam az alkotómunkára is, amit 40 éve gyakorlok. Mindig érdekelt a textilművészet: az egyházi textilek, az apácamunkák, a kárpitok. Ennek kapcsán rátaláltam az ásványokra, majd a gyöngyökre, és három éve ékszereket kezdtem készíteni: nyakláncokat, fülbevalókat, szakrális ékszereket és néha brossokat – mondta.

– Minden nőt érdekelnek az ékszerek, így engem is. Magam is szívesen viselek ékszert. Azt gondolom, hogy nagyon mély üzenetük van. Képesek kiemelni a viselőjük szépségét, egy-egy szép testrészt. Emellett alkalmasak arra, hogy megmutassák, ki hová tartozik. Elhelyezik az embereket a társadalmon vagy egy filozófián belül és a vallások között. Csatornát nyitnak a lent és a fent között, mert szimbólumként működnek – fejtette ki.

Régiségeket használ fel

Elmondta, hogy a munkáihoz az alapot gyakran az antik ékszerek, gombok, szobortöredékek és női használati tárgyak adják. Így rendszeres látogatója a régiségvásároknak, és a szakrális motívumok az ő ékszerein is feltűnnek. Egyik kedvence például a madonnaalak.

Fotó: magánarchívum

- Mindig van valamilyen téma, ami foglalkoztat vagy magammal kapcsolatosan vagy egy regény, vers, esetleg zene. Régebben például haikukra készítettem nagyon egyszerű ékszereket. A műtermem tele van pakolva mindenfélével. Az ékszereim darabjait az alapján választom, hogy mi szólít meg. Képeket, régiségeket és látszólag oda nem illő dolgokat építek be. Köréjük különféle gyöngyöket varrok. Az ékszereim elkészítése akár hat-tíz óra munkát is jelenthet. A stílusom egészen egyedi, és a legapróbb dologra is magamtól jöttem rá – részletezte.

Egyfajta meditáció

Elmesélte a magával hozott fülbevalók mondanivalóját, amelyek az Ámor és Psyche történetére épülnek. Bár a történetről mindenkinek a szerelem és a lélek jut az eszébe, de valójában ez a legősibb história arról, hogy a szerelemnek mi mindent kell leküzdenie.

- Számomra az ékszerkészítés egy szerelem, ami mindent visz! Olyankor megszűnik számomra a külvilág, és nem gondolkodom a problémáimon, hanem csak én vagyok és az alkotás. Ez egyfajta meditáció, amiben a transzcendenssel találkozom – árulta el.

Együtt rezeg a vásárlóval

Megosztotta, hogy az ékszereit a Facebook- és Instagram-oldalán lehet megtalálni, vagy meglátják valakin, és így találnak gazdára. Sokszor már az ékszer alapját adó tárgyat lestoppolják maguknak az érdeklődők. Legtöbbször a gyöngyök vagy éppen az a téma bűvölik el a hölgyeket, amikről az ékszer szól. Emiatt az alkotó és a vásárló között mély kapcsolat, azonos rezgés alakul ki.

Heloise-t ábrázoló nyaklánc

Hozzáfűzte, hogy az ékszerkészítést hivatásaként éli meg, de csak a szabadidejében, munka mellett tud időt szakítani rá. Mindenhová viszi magával a dobozkáját, és amint van rá lehetősége, folytatja az aktuális darabot. Eközben a Nyitott Ajtó Baptista Szakképző művészeti tagozatán tanít. Hetente egyszer pedig a Szimbiózis Alapítvány autistáinak tart művészetterápiát. A vágya az, hogy csak ékszerkészítéssel foglalkozzon, és meghódítaná ékszereivel a világot.

További hírek

Olvasnivaló