Ugrás a tartalomra

Elhunyt Donald Sutherland

index.hu
Utoljára módosítva
2024. június 20. csütörtök 20:02
Hosszan tartó betegség után, életének 89. évében meghalt Donald Sutherland, Kanada egyik legismertebb filmszínésze. Halálhírét fia és színésztársa, Kiefer Sutherland jelentette be.
Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/Getty

- Nehéz szívvel mondom, hogy édesapám, Donald Sutherland elhunyt (...) Szerintem az egyik legfontosabb színész a filmtörténetben. Soha nem rettent el egy szereptől, legyen az jó, rossz vagy csúnya. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett, és ennél többet nem kívánhat az ember. Ez a jól megélt élet – búcsúzott tőle az X-en. 

Az index.hu nekrológja szerint, Donald Sutherland 1935. július 17-én, Donald McNichol Sutherland néven látta meg a napvilágot a New Brunswick állambeli Saint Johnban. Édesanyja matematikatanár volt, míg édesapja értékesítési területen dolgozott és a helyi közüzemi vállalatot irányította, így koránt sem volt kézenfekvő az, hogy egyszer a legnépszerűbb színészek között tartják majd számon. 

A színész korai gyermekkorát ráadásul rossz egészségi állapota komolyan megkeserítette. Olyannyira, hogy az első szó, amit megtanult kimondani, az a „nyak” volt, mert állandóan az fájt neki, ami a gyerekbénulás egyik tünete volt. A betegséget ugyan végül legyőzte, következtében az egyik lába rövidebb lett, mint a másik, a probléma pedig egész életében fennmaradt. Sutherland emellett májgyulladással és reumás lázzal is küzdött akkoriban. 

A színészet ugyan a korai években még nem, de a művészet annál is inkább közel állt az ifjú Sutherlandhez. Szeretett volna szobrász lenni, azonban szülei nyomására végül hanyagolnia kellett szenvedélyét, és mérnöki pályára ment. Ekkor, a Torontói Egyetemen ismerkedett meg a színjátszással, első kisebb szerepét Edward Albee: The Male Animal című alkotásában kapta még elsőévesként. Végül a színpadot annyira megkedvelte, hogy mérnök és dráma szakos diplomát is szerzett az intézményben. 

Az egyetemi évek a színészkedés mellett másképp is komoly hatást gyakoroltak az életére, ott ismerte meg első feleségét, Lois Hardwick-et is, akivel végül hét év együttélést követően váltak el, gyermekük nem született.

A pénzügyileg kecsegtető mérnöki pályáról lemondva színészi karrierje fellendítése érdekében az egyetem befejezését követően az Egyesült Királyságba költözött, ahol a skóciai Perth városának színházában kezdett dolgozni, filmes pályája kezdete előtt pedig londoni színpadokon is feltűnt. 

Az első filmes castingján 1962-ben vett részt, majd 1963-ban az első szerepét is megkapta, a mozivásznon a The World Ten Times Over című brit romantikus drámában debütált. Ez azonban nem hozta meg az áhított sikert, és a jó fizetéssel járó munkákat, így ügynöke azt javasolta az anyagilag teljesen leégett Sutherlandnek, hogy próbáljon szerencsét Hollywoodban. A színész az 1960-as évek közepén át is tette a székhelyét Los Angelesbe, ahol hamar magára is talált. 

1967-ben megkapta Vernon Pinkey őrmester szerepét A piszkos tizenkettő című háborús akciófilmben, amelyben olyan színészekkel játszott együtt, mint Lee Marvin, Charles Bronson vagy éppen Telly Savalas. A film hatalmas siker, az év ötödik legtöbb bevételt hozó alkotása lett. Ezt kihasználva Sutherland olyan filmekben kapott szerepet, mint a Clint Eastwood főszereplésével készült 1970-es Kelly hősei, vagy éppen a MASH – utóbbiban való szereplésének köszönhető az, hogy a neve kiemelt helyen szerepel a filmes világ nagyjai között. 

A következő évtizedekben Sutherland karrierját állandóan sikerfilmek övezték. A listán szerepel Klute (1971) amelyben Jane Fondával szerepelt, az 1973-as Ne nézz vissza! vagy a Robert Redford nevével fémjelzett Átlagemberek (1980). Szerepei között szerepelt néhány nem szokványos választás is, 1976-ban a legendás olasz filmrendezővel, Federico Fellinivel dolgozott együtt a Casanova című filmen, amelyben Sutherland alakította a címszereplőt.

A kilencvenes évektől sem lankadt a kereslet Sutherland iránt, olyan filmekben szerepelt, mint a Lánglovagok (1991), a Buffy, a vámpírok réme (1992), az Űrcowboyok (2000), a Ha ölni kell (1996), az Az olasz meló (2003),  vagy a Büszkeség és balítélet (2005). 

2012-ben eljátszotta a gonosz Coriolanus Snow elnököt az Éhezők viadala című filmben, ezt a szerepet pedig a franchise következő filmjeiben – a Futótűzben-ben (2013) és a Kiválasztott 2014-es és 2015-ös részében – is magára öltötte. Visszatérve a tévészerepekhez, J. Paul Getty olajmágnás szerepét vállalta a 2018-as Bizalom című sorozatban, amely Getty unokájának hírhedt 1973-as elrablását mutatja be.

Noha Hollywood egyik legelismertebb színészeként tartják számon Sutherlandet, a mai napig kevés figyelem irányult rá az Oscar-díjátadókon, ugyanis sem nem nyert, sem nem jelölték a díjra. 2017-ben ennek ellenére, vagy talán pont emiatt tiszteletbeli Oscart, azaz Életműdíjat kapott az akadémiától.

Mindazonáltal hét Golden Globe-díjra jelölték, amelyből kettőt végül meg is nyert. Először 1996-ban kapta meg az X polgártárs című televíziós filmben nyújtott mellékszerepéért, amelyért ráadásul Emmy-díjat is kapott, 2003-ban pedig a Háború a háborúról című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a második aranygömbjét is. A filmes világ mellett Sutherland szülőhazája is elismerte tehetségét, 1978-ban a Kanada Rend tisztjévé választották, 2000-ben pedig bekerült az ország hírességeinek csarnokába is.

Lois Hardwicktől való válását követően, Sutherland 1966-ban feleségül vette Shirley Douglas színésznőt. Négy évig házasok voltak, és két közös gyermekük született, Kiefer, aki később sikeres filmes karrierjét kovácsolja, és ikertestvére, Rachel, aki szintén a szakmában, ám a kamerák mögött lett sikeres, filmes utómunkával foglalkozik. Sutherland 1972-ben újra megházasodott, ezúttal Francine Racette francia kanadai színésznővel kötötte össze az életét. A párnak három fia született: Rossif, Angus és Roeg - írja az elhunyt kedvencről az index.hu.

További hírek

Olvasnivaló