Ugrás a tartalomra

A rollerekre is kötelező lesz a biztosítás

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. július 05. péntek 15:02
Eleinte bizonyosan érdekes helyzeteket okozhat majd az, hogy július 16-ától kötelező felelősségbiztosítást kell kötni az egyes nem emberi erővel hajtott mikromobilitási eszközökre a törvény értelmében, ám a járműkategóriákat tisztázó rendelet még nem jött ki. Ezért több biztosító még vár a tarifák meghirdetésében.
Fotók: Osztie Tibor

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény módosítása miatt július 16-tól érvényes biztosítással kell rendelkezni a meghatározott súllyal és tervezési sebességgel rendelkező mikromobilitási eszközökre (pl.: elektromos roller, segway) is. Ennek oka, hogy bizonyos járművek a törvénymódosítás következtében gépjárműnek minősülnek.

Azokra a mikromolitási eszközökre kell kötelező felelősségbiztosítást kötni, melyek saját tömege meghaladja a 25 kilogrammot és a tervezési sebessége eléri a 14 kilométer/órát, illetve abban az esetben is, ha az eszköz saját tömege nem éri el a 25 kilogrammot, de a tervezési sebessége meghaladja a 25 kilométer/órát. Ennek értelmében a kizárólag emberi erővel működtetett járművek után nem kell majd biztosítást fizetni, így a gördeszkákra és az elektromos rásegítéssel működő kerékpárokra vagy a mozgáskorlátozottak által vezetett e-mopedekre sem. 

Lényeges, hogy a tulajdonosnak, illetve az üzembentartónak a kötelessége utánanézni annak, hogy az általa használt jármű beletartozik-e a jogszabály által előírtak közé. A biztosítás megkötése az ő kötelessége. A gépjárműnek minősülő rollerek, elektromos egykerekű járművek, elektromos kerékpárok, segway-ek és hasonlók által okozott károkat pedig az azokra július 16-ig megkötött kötelező biztosítás téríti majd meg.

Kötelességek és felelősségek

Érdekes helyzeteket szülhet a jogszabály azon passzusa, hogy a nyilvántartásba nem vett, rendszám nélküli járművek esetében -roller, segway - a törvény úgy határoz, hogy a használó is üzembentartónak minősül. Ez azt jelenti, hogy a biztosítás nélküli rollerrel okozott kárért az a felelős, aki használja azt. Ez abban az esetben is érdekes lehet, például, ha cég az üzembentartó, vagy gyerekek a használó. 

Amennyiben az e-roller, segway, elektromos egykerekű jármű, elektromos kerékpár kgfb-re kötelezett és nincs rá biztosítás kötve, közúti ellenőrzés, vagy baleset okozása során szabálysértési eljárás indítható a mindenkori vezetővel, illetve üzembentartóval szemben. Károkozás esetén – kötelező biztosítás hiányában – a vezetőtől követelhető a kártérítés. Érdemes megfogadni azt a tanácsot is, hogy amennyiben biztosításra nem kötelezett a jármű, célszerű egy teljesítmény igazolást is magunknál tartani, így remélhetőleg elkerülhető lesz egy közúti ellenőrzés során az a „félreértés”, hogy biztosítás hiányára hivatkozva megbírságolnak minket.

Érdekes helyzeteket szülhet a jogszabály azon passzusa, hogy a nyilvántartásba nem vett, rendszám nélküli járművek esetében, mint a roller vagy a segway a törvény úgy határoz, hogy a használó is üzembentartónak minősül. Ez azt jelenti, hogy a biztosítás nélküli rollerrel okozott kárért az a felelős, aki használja azt. Ez abban az esetben is érdekes lehet, például, ha cég az üzembentartó, vagy gyerekek a használó. 

Fotó: generali.hu

Eltérő díjtarifák

A biztosítók június 8-ig hirdethették meg a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifáikat, amelyek még csak kevés társaságnál érhetőek el, mások még várnak a végleges kormányrendeletre. A Grantis Hungary Zrt. tanácsadó szakértője a Magyar Távirati Irodának azt nyilatkozta, hogy a biztosítási díj nagyságát több biztosítónál meghatározza az üzembentartó kora és az eszköz használatának helye. A cég által végzett összesítés szerint jelenleg az elektromos rollerekre érvényes éves kgfb tarifák pár ezer forint és több százezer forint között mozognak. A bank360.hu információi szerint a K&H-nál az ilyen eszközök alapdíja 4032 és 26 004 forint között mozog. Az Allianznál a lakossági ügyfelek 1390 forintos havi díjon köthetik meg a biztosítást, de egy évre kell szerződniük, és egyszerre kell kifizetni az éves díjat. A Köbénél csak egyféle díj van minden mikromobilitási eszközre. Az Alfa pedig egyelőre a segédmotoros kerékpárok tarifájával köti meg a kgfb-t a mikromobilitási eszközökre.

A rendelet megjelenésével a díjak azonban várhatóan változnak majd. Érdemes tehát alaposan utánajárni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!