Ugrás a tartalomra

Szalai Fanni és Trungel-Nagy Zalán futamgyőztesként kvalifikált a döntőre

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 06. szombat 17:53
A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál nemzetközi versenyei közül a mai napon először a Triatlon Junior Európa-kupa mezőnye mérte össze tudását, a 3-3 női és férfi elődöntőben.
A tiszaújvárosi Triatlon Junior Európa-kupa szombati napja. Fotók a kupa szervezőitől.

A 30-30 főt számláló vasárnapi fináléban a magyarok közül 11 leánynak és 7 fiúnak szurkolhatunk. A négynapos sport- és kulturális programsorozat szombati, INNO-COMP Napján a Tiszaújvárosi Turista Triatlon résztvevői kezdtek leghamarabb. A Tisza-partjáról indulva egy kombinált teljesítménytúra, 10 km gyaloglás, 7 km evezés és 25 km kerékpározás várt a 2-4 fős csapatokra. A teljesítésért itt is járt a tombolaszelvény, mellyel a vasárnapi sorsoláson értékes tárgyjutalmakat lehet nyerni. 

A tiszaújvárosi Triatlon Junior Európa-kupa nyílt jellegéből adódóan argentin, ausztrál, dél-afrikai, fülöp-szigeteki, kanadai és mexikói sportolók is rajthoz álltak az összesen 168 tagú mezőnyben. A verseny kezdésére megérkezett Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség olasz elnöke is. 
A Dísztó-partján megépített pontonra az 1. női futam indulóit délben szólították a rajthoz. Innentől kezdve 10 percenként, ráindítással követte egymást a még hátralevő két női és három férfi futam rajtja. Az 500 méteres úszást 2, a 12 km-es kerékpározást 1, míg a 3,2 km-es futást 2 körben teljesítették a versenyzők. A tét nem volt más, mint bejutni a vasárnapi, 30 főt számláló finálékba. Erre egyenes úton futamonként az első 9 között kellett végezni. A fennmaradó három helyet a következő három legjobb idő birtokosa vehette igénybe.

Az 1. női elődöntőben a verseny tavalyi győztese, Szalai Fanni már az úszás során 14 másodperc előnyt harcolt ki magának a második ausztrál Isla Watson-nal szemben. A kerékpározásra ehhez a pároshoz csatlakozott a brit Millie Breese, így ők hárman közel egy perc előnnyel érkeztek meg a depóba és kezdték meg a futást. A fantasztikus formát mutató Szalai Fanni erődemonstrációt tartott, bő egyperc előnnyel nyert a futamot brit és cseh vetélytársa előtt. Kulcsár Amira az 5., Kovács Miléna pedig a 9. helyen kvalifikált a döntőbe. 

A 2. női futam úszásának végén svájci és szlovák részsiker született, Amélia Gorka és Diana Dunajska hagyta el elsőként a vizet. A legjobb magyar a negyedikként partot érő Balogh Antónia volt ekkor.  A középső számban az úszás első két helyezettjéhez csatlakozott Katona Korinna, valamint egy brit, egy cseh és egy lengyel lány is. Ez a csoport fél perc fórt harcolt ki a futás előtt. A futópályán a szlovák lány bizonyult a leggyorsabbnak, megelőzve a Fülöp-szigetekről érkező Kira Ellis-t és Katona Korinnát. A mieink közül Geri Alíz Júlia a 7., míg Fabók Eszter a 8. helyen jutott be vasárnapi fináléba.

A 3. női elődöntőben a kanadai Sidney Clement vezette ki a partra a sort, de szorosan ott volt a nyomában Kropkó Jázmin. A kerékpározás során csatlakozott hozzájuk egy ausztrál, egy lengyel és egy svájci versenyző, akik együtt tekerték le a 12 km-t, melynek végén 35 mp-el hamarabb mehettek ki futni, mint üldözőik. A kanadai lány határozott versenyzéssel „húzta be” az első helyet, megelőzve a svájci Anouk Danna-t és Kropkó Jázmint. A magyar színek képviseletében ott lesz a döntőben a 6. Pusztai Dóra, a 7. Baier Zsófia és a 8. Szobácsi Laura is. A 11. Koller Kamilla pedig idővel szerzett jogot a vasárnapi folytatásra.

Az 1. férfi elődöntőben a svájci Severin Schwarz repesztett a vízben egy 6:10 perces időt, de a 3-4. helyen Trungel-Nagy Zalán és Szűcs Benedek Áron révén ott helyezkedtek a mieink is. A kerékpározásra tizenkilencen verődtek össze, így nem volt meglepetés a bő egy perces előny a második váltásnál. A futás végén Trungel-Nagy Zalán lehajrázta a második kanadai James Sikich-et, Székely Donát bejött a 6. helyre, Mihály Szabolcs pedig a 8. helyen kvalifikált. 
 
A 2. férfi futamban Hóbor Lehel futott ki elsőként a partra, majd a depóba. A bringázásra nyolcan fogadtak „véd- és dacszövetséget”. Ebben az ausztrál, brit, osztrák és svájci sportolókat felvonultató csoportban tekert Hóbor Lehel és Czigány Bánk Hunor is. Az utóbbi magyar fiú a brit Rory Bryant-tal azonos idővel, a második helyen érkezett célba, Hóbor Lehel pedig 4. lett. 

A 3.  férfi elődöntő úszásának végén a tavalyi bronzérmes Kropkó Márton személyében szintén magyar versenyzőt köszönthetett elsőként a publikum. Nyolc sportolónak, Kropkó mellett brit, horvát, osztrák, izraeli, svájci, szlovák triatlonosnak sikerült meglógnia a kerékpározás során a többiektől, méghozzá csaknem egy percre. A befejező számban Oliver Conway-nak köszönhetően a britek örülhettek az első helynek. Kropkó Márton másodikként harcolta ki a döntőt, a 10. Szűcs András pedig idővel jutott be a fináléba.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!