Ugrás a tartalomra

Hétfőtől diákok segítik a miskolci fürdőkben a munkát

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. június 28. péntek 14:54
A Nyári diákmunka program jó lehetőség, hogy a diákok gyakorlati tapasztalatot szerezzenek egy munkahelyi közösségben. Mindig népszerű a strandokon, fürdőkben végezhető munka, Miskolcon idén is túljelentkezés volt ezekre a pozíciókra.
Fotók: Mocsári László

A Nyári diákmunka program július 1-jén indul és augusztus 31-éig tart. A Kormány által támogatott programra a 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló fiatalok jelentkezhettek. A diákmunka program keretein belül az önkormányzati szférában szakképzettség esetén havi 200 ezer forint, szakképzettség nélküli munkakörben havi 160 ezer forint felett lehet a nettóbér. A versenyszférában 265 ezer és 210 ezer forint körül alakulhat a fiatalok fizetése, amelyhez bértámogatást ad az állam. 

A Miskolci Fürdők Kft. által üzemeltetett három egységben, a Miskolctapolcai Barlangfürdőben, az Ellipsum Élményfürdőben, illetve a Selyemréti Strandfürdőben kaptak lehetőséget arra, hogy diákokat alkalmazzanak júliusban és augusztusban. A két hónap alatt 54 fiatalt tudnak munkába állítani – mondta Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője. 

A fiataloknak szerdán tartottak eligazítást, ahol minden hasznos és fontos információt megtudhattak az elvégzendő feladataikkal kapcsolatban, illetve a betartandó szabályokat is tisztázták. Németh Judit kiemelte, hogy második alkalommal vesznek részt a programban, így már vannak tapasztalataik, melyeket idén tudnak hasznosítani.

Elsősorban takarító, illetve udvaros munkakörben, a 18 éven felülieket medenceőr vagy pultos-pénztáros pozícióban tudják foglalkoztatni. A munkabérük 75 százalékát visszakapja a cég, így ez a foglalkoztatónak is remek lehetőség – jegyezte meg az ügyvezető. Azon túl pedig a nyári szezonban sokkal több munkavállóra van szükségük, mint az év többi időszakában, a diákokkal így ez is megoldható. 

- Úgy gondoltam, jó lenne tapasztalatszerzésnek és egy kis pénzt is gyűjtök a nyári munkával – mondta Deli Boglárka. 

A középiskolás lány hozzátette, konkrét elképzelése nem volt a munkavégzéssel kapcsolatban, a fürdőt ismerősei ajánlották, ezért jelentkezett oda. Arra számít, hogy kisegítő tevékenységet kell végeznie. A turizmussal egyelőre nincsenek tervei, nem szándékozik ilyen irányban továbbtanulni. A munkabért, amit kap, valószínűleg elteszi, mert jogosítványra gyűjt.  

- Már négy éve dolgozom a Miskolci Fürdőknél nyáron, úgyhogy ez már számomra rutinná vált, hogy jelentkezem minden évben – hangoztatta Pogány Emese

Az egyetemista lány kiemelte, hogy a fürdőkben dolgozó emberek nagyon kedvesek, befogadók, jól kezelik a nyári diákmunkára érkező fiatalokat. Egyszerű és zökkenőmentes a közös munka – fűzte hozzá. A korábbi években a Tapolcai Strandfürdőben dolgozott, ahol többféle feladata is volt. Azért tartja jó lehetőségnek a nyári munkát, mert év közben az egyetemi tanulmányai mellett nincs ideje dolgozni, ezért ilyenkor tud gyűjteni egy kis pénzt, amelyet a következő már államilag nem támogatott diplomájának megszerzésére – tandíjra - szeretne fordítani – mondta. 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!